Turiştii din Copenhaga care se angajează în activități ecologice, cum ar fi strângerea gunoiului sau călătoresc cu transportul public, ar putea fi recompensați cu mâncare gratuită, experiențe culturale și tururi, ca parte a unui nou program pilot, notează CNN.
Este vorba despre o schemă de testare numită CopenPay, care se desfășoară între 15 iulie și 11 august şi care implică „transformarea acțiunilor ecologice în monedă pentru experiențe culturale”, a declarat luni, într-un comunicat, autoritatea de turism a capitalei daneze Visit Copenhagen, cunoscută și sub numele de Wonderful Copenhagen.
De exemplu, vizitatorii care duc deșeurile de plastic la Galeria Națională a Danemarcei vor avea acces la un atelier unde le pot transforma într-o operă de artă, în timp ce cei care merg cu bicicleta sau iau transportul public până la renumita centrală termică a orașului vor avea voie să schieze pe o pârtie de schi artificială de pe acoperișul clădirii.
„CopenPay recompensează acțiuni precum mersul pe bicicletă, participarea la eforturile de curățare sau voluntariatul la fermele urbane, cu acces la o varietate de experiențe îmbogățitoare și minunile de zi cu zi din Copenhaga. Aceasta include tururi gratuite la muzee cu ghid, închirieri gratuite de caiace și chiar un prânz vegetarian gratuit preparat din culturi locale”, a mai adăugat Wonderful Copenhaga.
Capitala daneză este populară printre vizitatori pentru arhitectura sa frumoasă, mâncarea de clasă mondială și un mediu sigur, curat și verde.
„Cu CopenPay, dăm puterea oamenilor să experimenteze mai mult ceea ce oferă Copenhaga în timp ce punem mai puțină povară asupra planetei noastre”, a declarat Mikkel Aarø Hansen, CEO Wonderful Copenhaga, într-o declarație.
„Este vorba de crearea unor experiențe semnificative și memorabile, plăcute și responsabile pentru mediu.”
Proiectul pilot ar putea fi implementat pe tot parcursul anului dacă se dovedește a fi de succes. Programul este lansat într-un moment de îngrijorare crescândă cu privire la impactul asupra mediului și social al turismului, care a stârnit recent proteste în Barcelona, Insulele Canare și Mallorca.
„Trebuie să transformăm turismul dintr-o povară de mediu într-o forță de schimbare pozitivă, iar un pas important în această transformare este schimbarea modului în care ne mișcăm pe destinație, ceea ce consumăm și modul în care interacționăm cu localnicii”, a spus Hansen. în comunicatul de presă Wonderful Copenhaga.