O persoană care a fost muşcată de o viperă, în Munţii Călimani, a fost recuperată, luni, de salvamontiştii din judeţul Mureş, fiind apoi preluată de un echipaj SMURD.
Conform informațiilor furnizate de reprezentanții Salvamont Salvaspeo Mureș, a avut loc o intervenție pentru salvarea acestei persoane, care fusese mușcată de viperă în zona Valea Gălăoaia din Munții Călimani.
Mușcătura de viperă – măsuri de prevenție
- Evitați zonele necunoscute, nemarcate, cu ierburi înalte. - Folosiți bețe lungi pentru a verifica pe unde mergeți. Șarpele va ataca bățul, dacă există în zonă. - Lăsați șarpele în pace dacă l-ați văzut și nici nu-l atingeți dacă vi se pare mort. - Dacă vedeți un șarpe anunță grupul și părăsiți zona în cea mai mare liniște. - Purtați încălțăminte înaltă, pantaloni, parazăpezi pentru a vă proteja.
Viperele pot fi întâlnite din luna mai și până în septembrie, după care intră în hibernare. Sunt cel mai active în perioada de împerechere, adică între lunile iunie și august.
Semne ale mușcăturii de viperă:
Durerea acută, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înțepături mici la distanță de cca un centimetru una de cealaltă, semiconştienţa, alte simptome generale: senzație de greață, vomă, tulburări de vedere, dificultăți de respirație (tahipnee), hipersudoraţie (transpirație excesivă), dureri abdominale.
Măsuri de prim-ajutor:
În primul nu faceți mișcări și nu vă agitați!
În caz contrar ritmul bătăilor inimii crește, circulației sângelui e accelerată și veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; mai bine stați liniștit într-un loc umbrit.
Anunțați evenimentul la Serviciul Unic de Urgență 112 și așteptați salvatorii, izolați termic victima dacă prezintă frisoane, așezați victima astfel încât să mențineți mușcătură sub nivelul inimii, curățați cu alcool veninul de pe lângă mușcătură, folosiți, dacă aveți, o seringă de aspirat venin, puneți un pansament compresiv (nu garou) deasupra mușcăturii către inimă și administrații victimei o aspirină. Hidratați-vă doar cu apă și nu administrați alcool, cafea, energizante.
"Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcata, nu se pune gheață pe mușcătură și nu mâncați și nu consumați alcool.
Deplasați victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveți un mijloc de transport, targă sau mijloc auto, și doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate", potrivit Salvamont România.