Antena 3 CNN Life Travel Turismul montan, promovat pe Transfăgărășan

Turismul montan, promovat pe Transfăgărășan

Diana Scarlat
2 minute de citit Publicat la 13:53 21 Iun 2023 Modificat la 13:53 21 Iun 2023

Evenimentul „La pas, pe Transfăgărășan”, organizat de Primăria și Consliliul Local Cârțișoara, în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu, începe astăzi și se va desfășura timp de trei zile, până pe 23 iunie. „Este o amplă acțiune de marketing turistic pentru promovarea zonei Bâlea-Transfăgărășan, ce constă în promovarea componentelor de drumeție montană și de orientare turistică, încurajarea acestui tip de turism montan, organizarea unor circuite turistice, pentru a pune în valoare întreaga moștenire culturală și naturală locală, cu scopul de a promova cât mai bine obiectivele turistice din această zonă”, explică organizatorii.

În cadrul festivalului vor fi lansate și câteva zeci de puncte gastronomice locale din zona Sibiului, care vor contribui la oferta culinară a acestei zone turistice. În cadrul evenimentului vor fi organizate și activități de ecologizare a traseelor turistice, dedicate voluntarilor care iubesc muntele, dar și spectacole susținute de artiști locali. Actvitățile se vor organiza la Muzeul Badea Cârțan, din centrul localității Cârțișoara, iar finalul evenimentului va fi marcat printr-un recital de folk, vineri seara, de la ora 19.00.

„Aici se practică mai multe forme de turism: cultural, montan, ecumenic, sportiv, de aventură și de relaxare. Prin acest eveniment promovăm toate valorile culturale ale comunităților din zona Bâlea-Transfăgărășan, dintre care cea mai importantă este în Comuna Cârțișoara – localitate turistică de interes local. De asemenea, vom promova toate formele de turism pe care vizitatorii le pot descoperi sau redescoperi în această zonă care face parte din vechi trasee și circuite turistice vizitate, în trecut, de un număr foarte mare de români și străini”, mai explică organizatorii. Acțiunea este cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu și este la prima ediție, anul acesta.

Zona sibiană a Transfăgărășanului este foarte intens vizitată de turiști români și străini, tot timpul anului, mai ales pentru că leagă Sibiul de Bâlea Lac. Transfăgărășanul este considerat cel mai spectaculos drum care străbate înălțimile României. Drumul traversează Cârțișoara, satul lui Badea Cârțan - românul care a dus cartea românească peste munți, în Ardeal, devenind o figură emblematică a istoriei. Satul păstrează și acum o importantă parte a istoriei românilor, în casa lui Badea Cârțan. Cei care ajung aici pot înţelege cum trăiau ţăranii români din inima Transilvaniei cu două secole în urmă. Încă mai există hainele şi opincile lui, chiar şi costumele tradiţionale de mire şi mireasă şi foarte multe alte obiecte gospodăreşti.

Mai sus de Cârșișoara, Transfăgărăşanul trece prin munte, ajungând la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, apoi coboară pe celălalt versant, urmând curbele de nivel ale teraselor înalte dintre cele două culmi. Astfel a rezultat o „dantelă” arhitecturală considerată o adevărată capodoperă inginerească, ce a atras atenţia echipei Top Gear, urcând în topul celor mai frumoase construcţii de acest gen din lume.

Lacul Bâlea se află la o altitudine de 2.043 de metri și este unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din lume. Din noiembrie până în aprilie, aici se poate înnopta într-o cameră a unicului Hotel din Gheaţă Sud-Estul Europei, care se construiește în fiecare an și se topește primăvara. Peisajul platoului Bâlea este unul dintre cele mai frumoase din munții României, indiferent de anotimp.

Citește mai multe din Travel
» Citește mai multe din Travel
TOP articole