Este al doilea mare dezastru natural cu care Turcia se confruntă în decursul lunii august, după incendiile masive de vegetație.
Revărsarea apelor a produs haos în provinciile turce din nord în contextul în care autoritățile tocmai anunțau că au adus sub control focurile care au devastat regiunea de coastă timp de două săptămâni.
Cincisprezece oameni au murit în urma inundațiilor în provincia Kastamonu și alți doi în Sinop, au confirmat autoritățile, care au comunicat că operațiunile de căutare și salvare continuă.
Peste 1.400 de persoane au fost evacuate din zonele afectate iar în cazul unora a fost nevoie de intervenția elicopterelor și bărcilor.
Membri ai Gărzii de coastă au fost coborâți pe acoperișurile unde se aflau sinistrații, care și-au găsit la înălțime adăpost temporar din calea apelor.
Peste 700 de oameni au fost cazați în cămine studențești, potrivit Directoratului turc pentru Managementul Dezastrelor și Situațiilor de Urgență.
Bilanțul provizoriu indică 330 de localități rămase fără curent electric, cinci poduri prăbușite și multe altele avariate, precum și porțiuni de drum luate de ape.
Potopul a venit după incendiu
Televiziunile turce au difuzat imagini cu zeci de mașini și grămezi de resturi antrenate de viitură pe străzile localităților afectate.
Autoritățile se așteptau ca precipitațiile să se tempereze în cursul nopții.
Inundațiile provocate de masivele căderi de apă au venit în ziua în care autoritățile au anunțat că 299 de focuri, care au făcut ravagii în provinciile din sud-vestul țării, au fost aduse sub control.
Potrivit președintelui Recep Tayyip Erdogan, acestea au fost cele mai grave incendii din istoria Turciei.
Focurile care s-au extins în regiunile de pe coastele Mării Mediterane și Mării Egee au fost favorizate de vremea caniculară și uscată și de vânturile puternice.
Flăcările au ucis cel puțin opt oameni și au dus la evacuarea a alte câteva mii.