Antena 3 CNN Actualitate Bucureştiul secret: Turul Bucureştiului şi cutremurele | Clădirile afectate de seismele din 1940 și 1977

Bucureştiul secret: Turul Bucureştiului şi cutremurele | Clădirile afectate de seismele din 1940 și 1977

Elena Predoiu, Ştefan Petrică
2 minute de citit Publicat la 11:21 03 Mar 2023 Modificat la 14:14 02 Mai 2023

Principalele cutremure care au afectat Bucureștiul în secolul trecut au fost mai puternice ca și magnitudine decât cel din 1977, dar au avut loc la o adâncime mai mare.

Blocul Adriatica, blocul cu formă de borcan care se află pe colțul străzii Doamnei cu strada Academiei, a fost construit în anii '30 pe locul cinematografului Lux. Cinematograful Lux, cu un aspect foarte frumos, era unul dintre cele mai cunoscute clădiri din Bucureștiul regelui Carol I.

Crăpăturile în formă de "x" care se văd pe toată clădirea, arată deteriorarea stâlpilor de rezistență și a grinzilor.

Blocul Carpați, ca și Adriatica, făcea parte din avangarda modernistă interbelică a Bucureștiului. El a fost construit pe locul unei grădini de vară, o terasă celebră, unde lumea mergea să se distreze, să mănânce și să bea în vremea Regelui Carol I.

Citeşte şi: Bucureștiul secret, clădirile care poartă urmele gloanțelor de la Revoluție

Blocul Carpați de la intersecția Academiei cu Edgartine nu este însă cel original.

Cel original s-a prăbușit la cutremurul din 1977 după ce structura clădirii a fost afectată la cutremurul din 1940 neexistând, la vremea construcției blocului, normative anti-seismice. Pur și simplu nu au știut ce s-ar putea întâmpla în cazul unui cutremur mai mare.

Atunci când vorbim despre cutremurul din 1977, foarte mulți se gândesc la blocul Dunărea de la Universitate.

Blocul care este și astăzi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, este de fapt blocul Dunăre A2, nu clădirea originală inaugurată în 1940.

Clădirea originală, într-un stil destul de rațional, cu niște coloane pe fațadă, înlocuise un edificiu mai vechi, din 1920, Hotelul Britania.

Hotelul Britania a fost unul dintre cele mai luxoase în perioada interbelică, dar a fost lovit de două ghinioane.

 

În 1930 a fost un incendiu care i-a distrus mansarda și cele două turnulețe foarte frumoase și mai târziu, în 1940 cutremurul de atunci la avariat, astfel încât a fost demolat hotelul Britania și a apărut blocul Dunărea unu, fiindcă astăzi avem blocul Dunărea doi.

Biserica Yeni a fost unul dintre cele mai importante monumente religioase construite de familia Brâncoveanu la 1611. Biserica este atestată în formă de lemn, iar apoi zidită la 1720. În timpul cutremurului din 1977, biserica nu a fost avariată semnificativ, astfel încât să fie necesară demolarea ei.

Blocul Calton a fost inaugurat în 1936 și a fost o minune inginerească a epoci și bineînțeles tot parte a avangardei moderniste. 

Era cea mai înaltă construcție de locuit din Bucureștiul acelei perioade, avea 14 etaje și era construit pe o structură portantă din beton armat, dar de asemenea la parter avea magazine și o sală de cinema. Toată construcția s-a prăbușit.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole