Tunelurile secrete de sub Bucureşti au stârnit întotdeauna controverse, iar cei care locuiesc în Capitală au fost fascinaţi de „labirintul“ de sub oraş. În urmă cu sute de ani, pe locul în care acum se află Bucureştiului erau casele unor boieri importanţi ce aveau terenuri întinse pe care cultivau viţă de vie.
Majoritatea caselor deţinute de aceştia erau dotate cu nişte crame uriaşe în interiorul cărora erau depozitate zeci, chiar sute de butoaie şi sticle pline ochi cu vin. Aşa se face că de-a lungul timpului sub Bucureşti au fost descoperite o mulţime de tuneluri despre care istoricii susţin că ar fi, de fapt, nişte urme ale vechilor crame.
De asemenea, pentru că în Bucureştiul de odinioară jafurile erau la ordinea zilei, iar războaiele erau o ameninţare constantă, cei mai înstăriţi boieri ai acelor vremuri îşi construiau casele cu tuneluri lungi, astfel încât să poată să fugă în caz de urgenţă, salvându-şi vieţile.
„În secolele XVI–XVIII, marii boieri îşi construiau casele cu tuneluri lungi de câteva sute de metri care dădeau, de obicei, în câmpie. În caz de război, dacă erau jefuiţi, reuşeau să scape în acest fel“, explică istoricul Dan Falcan.
De obicei, tunelurile erau săpate în aşa fel încât prin ele putea trece şi o căruţă.
Mai mult, pe historia.ro.