Fenomenele meteo extreme au loc tot mai des pe glob. Astfel, unele țări au început deja să se pregătească pentru a evita niște catastrofe. Este și cazul Danemarcei, care construiește un tunel uriaș, dar și un parc „cu bureți”, de teama unor inundații de proporții, transmite euronews.com.
În Copenhaga, la 20 de metri sub suprafața orașului, au loc pregătiri pentru a proteja capitala daneză de inundațiile care au devastat alte părți ale Europei.
Tunelul Kalvebod Brygge se întinde pe 1,3 km sub oraș, iar apa acumulată aici ar ajunge în zona Kalvebod Brygge. Poate stoca 10.000 de metri cubi de apă în timpul ploilor abundente.
„Dacă avem o situație extremă în care plouă foarte mult și sistemele de canalizare pur și simplu nu pot ține pasul putem devia apa aici, în acest tunel, dar dacă tot nu este suficient, atunci avem o pompă care poate goli întregul tunel în doar zece minute”, a explicat un expert.
Copenhaga se pregătește pentru inundații care au loc „o dată la un secol"
În luna iulie a acestui an, inundațiile au provocat pagube devastatoare în mai multe zone din Uttarakhand.
Experții spun că astfel de evenimente au loc tot mai des în ultimii ani, parțial din cauza schimbărilor climatice.
Tunelul Kalvebod Brygge este proiectat pentru a stoca o cantitate mare de apă. Construcția lui a început în primăvara anului 2020 și ar urma să fie finalizată până în 2027.
Este un proiect costisitor, dar cei din spatele lui susțin că alternativa ar putea fi și mai costisitoare.
În 2011, inundațiile de proporții au afectat Copenhaga, provocând pagube de aproximativ un miliard de euro.
„Construirea unui tunel este, desigur, un cost uriaș, dar dacă nu am face nimic ar presupune, de asemenea, un cost uriaș”, au explicat autoritățile locale.
Copenhaga creează parcuri cu bureți pentru a reține apa de ploaie
Tunelul Kalvebod Brygge nu este singurul plan al autorităților. Copenhaga are alte 300 de proiecte în pregătire.
Aceasta include gestionarea apei de ploaie la nivel local, mai degrabă decât ghidarea acesteia către canalizare.
Sankt Kjelds Plads, parte a Climate-Resilient Neighborhood din Copenhaga, este un proiect care acționează ca un „burete” uriaș pentru a opri și a reține apa de ploaie.
Mai mult de trei sferturi din această zonă gri, din beton, a fost transformată în spațiu verde.
„Dacă ați fi văzut această zonă acum șase ani, ați fi văzut un sens giratoriu mare, mult asfalt, așa că am decis aici să transformăm această zonă pentru a gestiona apa de ploaie”, a mai explicat un expert.
Un studiu recent publicat în Nature a estimat daunele globale cauzate de schimbările climatice la aproximativ 38 de trilioane de dolari.