Antena 3 CNN Actualitate ”Tulburările neurocognitive pot debuta prin tulburări comportamentale”. Care sunt semnele

”Tulburările neurocognitive pot debuta prin tulburări comportamentale”. Care sunt semnele

de Laura Dinu    |   

Suntem în a doua zi de mini-conferințe a Longevity Expo Forum Fest, iar medicii Ana Oleniuc, unul dintre cei mai cunoscuți experți în medicina longevității, Adrian Stănescu, cu o experiență de peste 20 ani ȋn primul institut de gerontologie din lume -  Institutul Ana Aslan și Ana Maria Doscan, medic la același institut național, au dezbătut un subiect de interes  - Gerontologia socială - ajutorul necesar în familii și colectivități.

Specialiștii au subliniat importanța monitorizării funcțiilor cognitive încă de la primele semne de tulburare. „Nu mai vorbim doar despre persoane care încep să uite sau observă o sărăcire a limbajului ori o iritabilitate nejustificată. Tulburările neurocognitive pot debuta prin tulburări comportamentale. Toate aceste persoane trebuie să se adreseze unui specialist”, a explicat Adrian Stănescu.

Acesta a subliniat și rolul stresului și al depresiei în dezvoltarea neuroinflamației la nivelul creierului, menționând că „75% din persoanele care au tulburări neurocognitive prezintă o atrofie de amigdală, o structură asociată stresului”. În contextul societății moderne, extrem de stresante, medicii recomandă luarea unor măsuri preventive cât mai devreme.

Acesta a adus în discuție și existența unor „demențe” provocate, cum ar fi cele cauzate de hipotiroidia netratată. Pe lângă aceasta, factorii de risc vasculari, precum diabetul sau hipertensiunea arterială, joacă un rol esențial în sănătatea cognitivă. „Hipertensiunea arterială poate rămâne nediagnosticată dacă nu ne măsurăm tensiunea, putând ajunge la valori de 150-160 fără să știm”, a adăugat medicul.

Specialiștii au încurajat publicul să apeleze la medicii de familie pentru prevenție, subliniind că „au fost deja deblocate fonduri naționale în această direcție”. După evaluările inițiale, pacienții ar trebui să fie direcționați către specialiști în geriatrie, neurologie sau psihiatrie, care au competențe avansate în gestionarea deficitelor cognitive ușoare.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile