Antena 3 CNN Conținut plătit Tulburările de limbaj - Ce trebuie să știi?

Tulburările de limbaj - Ce trebuie să știi?

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 12:27 24 Oct 2022 Modificat la 12:27 24 Oct 2022

Pentru a te asigura că toate funcțiile și abilitățile copilului tău se dezvoltă în parametri normali și într-un mod armonios, se recomandă consultarea unor servicii de logopedie pentru copii de specialitate la observarea primelor simptome specifice. În acest mod ai garanția faptului că depistezi din timp eventualitatea unei tulburări, iar împreună cu specialistul o veți putea trata în timp util, înainte ca aceasta să își lase amprenta pe plan psihic și social.

Ce sunt tulburările de limbaj la copii?

Tulburările de limbaj: (dislaliile, rinonaliile, dizartria, bâlbâiala, tahilalia: vorbirea accelerată, vorbirea foarte lentă, dislexo-disgrafia, etc.) se pot manifesta pe mai multe planuri și au la bază cauze diverse care conduc, în final, la incapacitatea de a vorbi sau de a purta o conversație coerentă. În cazul copiilor, aceste dificultăți pot apărea din cauze prenatale, postnatale sau din timpul nașterii, fie de tipul unor traumatisme sau afecțiuni, fie din motive externe care au inhibat dezvoltarea optimă a aparatului fonoarticulator. Terapia logopedică este modalitatea ideală prin care aceste probleme pot fi tratate astfel încât copilul să crească armonios fără deficiențe de vorbire.

Cum se manifestă tulburările de limbaj la copii?

În funcție de gravitatea afecțiunii, vârsta și personalitatea copilului, gradul de implicare al părinților și ajutorul primit din partea specialiștilor, aceste tulburări au forme distincte de manifestare, pe diferite trepte de intensitate. Fie că vorbim de incapacitatea de a pronunța anumite sunete, de incapabilitatea de a formula fraze, lipsa de receptivitate la stimuli externi, deficiențe de scris sau citit, toate acestea intră în categoria tulburărilor de limbaj și intră sub responsabilitatea unui logoped pentru a putea fi tratate și eliminate complet, independent de cauza declanșatoare.

Care sunt cauzele problemelor de vorbire la copii?

În practica de specialitate, determinarea cauzelor dificultăților de vorbire se face în raport direct cu nivelul de maturitate a sistemului nervos și al aparatului fonoarticulator, pentru a avea o imagine cât mai clară asupra realității. Deși în majoritatea cazurilor nu există un singur factor care să conducă la apariția afecțiunilor de vorbire, cauzele sunt împărțite în patru mari categorii, care se pot regăsi simultan la același caz; cauze prenatale, care acționează la naștere, postnatale (organice, facționale, psiho-neurologice) sau psiho-sociale. De la afecțiuni ale mamei din timpul sarcinii, traumatisme care au avut loc în timpul nașterii, boli sau anumite afecțiuni, la nestimularea corespunzătoare a copilului sau traume de ordin afectiv, toate acestea se pot cataloga ca fiind factori declanșatori sau stimuli care inhibă dezvoltarea normală a vorbirii.

Cine te poate ajuta cu tulburările de limbaj la copii?

Logopedul este persoana care poate detecta, în urma unei evaluări de specialitate, care sunt cauzele care au condus la apariția deficiențelor de vorbire, pentru ca mai apoi să dezvolte un plan de tratament personalizat și adaptat la situația curentă. De regulă cu studii în psihologie sau psihopedagogie specială, acesta nu doar că va reuși să stabilească un diagnostic, ci are și abilitățile necesare de a comunica cu cei mici și a-i determina să coopereze în vedere depășirii barierelor care stau în calea vorbirii corecte. Dincolo de sesiunile la cabinet, tratamentul va include și o serie de exerciții de vorbire pentru acasă pe care logopedul le va recomanda părinților, în așa fel încât să grăbească apariția primelor rezultate pozitive.

Priority Clinic este locul în care magia se petrece, iar copiii reușesc să își depășească limitele într-un mediu propice și controlat!

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole