Antena 3 CNN Politică Tudose zice că negociază teoretic Iohannis pentru funcţia de comisar, dar semnează Ciolacu: „E o negociere 3D"

Tudose zice că negociază teoretic Iohannis pentru funcţia de comisar, dar semnează Ciolacu: „E o negociere 3D"

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 22:34 16 Iul 2024 Modificat la 22:36 16 Iul 2024

Vicepreședintele şi europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, a comentat, la Antena 3 CNN, informaţiile din presa austriacă în care sunt vehiculate numele lui, dar şi al lui Klaus Iohannis ca potențiali candidați din partea României pentru funcția de comisari europeni.

Întrebat dacă poate confirma aceste informaţii, europarlamentarul Mihai Tudose a spus: 

„Deocamdată nu știm ce portofoliu avem. Ideea de a candida un nume pentru orice portofoliu, eu dezavuez.  Nu suntem toți bune la toate. Adică poți să fii bun și la geografie, și la desen, tehnic și la muzică, și la balet.

Haideți să vedem ce portofoliu avem. Eu știu că  desemnarea aceasta este atributul primului ministru. Mi-e greu să cred că domnul Ciolacu îl va desemna pe domnul Iohannis. Așa zic eu, că mi-e greu să cred. Nu știu. Am și eu voie să am o opinie. Una e Marcel, prietenul meu și alta e Marcel Ciolacu prim-ministru, Ciolacu președintele partidului.

Eu cred că ar trebui la un moment dat, și am avut discuția asta cu domnul președinte Ciolacu, ca viitorul președinte să inițieze și un demers în ceea ce privește lămurirea acestor probleme din Constituție, unde este ambiguă.

Fiindcă așa cum sunt lucrurile astăzi, vă spun că toată responsabilitatea este dificil de lucrat. La Consiliu se duce președintele și stabilește în numele României, niște chestii, acele chestii câteodată pot fi niște chestii economice sau care țin de politică guvernamentală, de politică economică.

Președintele e de acord la Consiliu că închide minele, dar domnule, poate guvernul nu de acord, dar președintele angajează România împotriva guvernului care trebuie să facă chestia aia. Președintele nu este șeful Guvernului.

Oricum, în Constituție sunt niște lucruri la care mai trebuiesc lucrate. În anumite paragrafe ale constituției,  noi încă suntem ţară candidată", a spus Mihai Tudose, la Antena 3 CNN.

Întrebat apoi dacă a fost vehiculat şi Klaus Iohannis, Tudose a spus că nu are nicio informație în acest sens. 

„Eu nu cred că există așa ceva și nu, n-am nicio informație și n-a avut nimeni până acuma nicio informație în acest sens că domnul președinte Klaus  Iohannis dorește să fie comisar european pe orice fel de portofoliu.

Nu am auzit niciodată numele lui Klaus Iohannis acolo. Aici lucrurile se negociază, dar e o negociere 3D pe familii politice. Este o negociere între viitorul comisar șef, șeful comisiei, și fiecare țară în parte, pe compatibilități, fiindcă trebuie totuși o echipă.

Joi este votul pentru Ursula. Dar, haideți să vedem ce iese atunci, fiindcă sunt niște majorități care astăzi, când stăm de vorbă, cam scârție.

Numai că vă rog să țineți cont că sunt două evenimente separate. Astăzi s-au întâmplat mai multe lucruri. Și președinția Parlamentului și vicepreședinți, adică există o chestie de asta, cu o listă mai largă de la toți. Și se merge pe principiul: da, pun și eu ștampila pe al tău, și tu pe al meu, ne supraveghem reciproc și ne iese. Ei, data viitoare, joi, va fi un singur vot, cu un singur nume, care e doar al cuiva", a mai spus Mihai Tudose.

Întrebat dacă sunt posibile schimbări majore Tudose a spus că "există aceste „zvonuri" că s-ar putea să nu fie atât de bine cum se pare. Acolo lucrurile sunt tranșate, e portughezul"

„Conform regulamentelor interne, Consiliul este cel care trebuie să fac o altă propunere, dacă ceva se întâmplă rău. Între timp se mai schimbă niște lucruri, vă spun cu drag, fiindcă acuma candidatul e dispus să dea orice" , a mai completat el. 

Întrebat, în continuare, ce portofolii sunt pentru România, Tudose a spus: 

„Sunt mai multe de unde poți să ajuți România, începând de la cele cu conotație bugetară.

În fapt, sunt portofolii care par foarte importante - portofoliul pe transporturi, numai că acela face politică generală transporturi. În ultimii 5 ani, acolo un singur dosar a avut impact major pe România, acela pe mobilitate și vă spun că am ieșit cei mai ciufuliți. Știți scandalul cu transportatori români care trebuie să vină cu camioanele acasă. Până la urmă e important că ești în guvernul acela, în guvernul Uniunii Europene, şi  pot să influențeze lucrurile. Dar după ziua de joi lucrurile încep să capete substanță. Teoretic, așa cum am spus la început, reprezentantul nostru în consiliu este președintele României.

Există și negocieri pe familii politice, fiindcă acolo lucrurile se întâmplă, începând de la gender-balance, că să fie jumate femei, jumate bărbați, până la negocierea pe familii politice. Fiecare familie politică primește cumva cam ca la noi în guvernul de coaliție, în funcție de importanță de dimensiunea familiei respective. Se negociază niște portofolii, iar apoi portofoliile respective sunt negociate și redistribuite în interiorul familiei politice la țările membre, în funcție fiecare dimensiuni și de câte voturi are în Parlament ca să asigure majoritatea necesară investirii acestui guvern", a explicat, la Antena 3 CNN, Mihai Tudose. 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole