Antena 3 CNN Politică Tudose îl pune la colț pe Ciucă, după ce l-a scos pe Ciolacu de pe lista opțiunilor de premier: Să câștige mai întâi alegerile

Tudose îl pune la colț pe Ciucă, după ce l-a scos pe Ciolacu de pe lista opțiunilor de premier: Să câștige mai întâi alegerile

de Radu Tudor    |   

Mihai Tudose a lansat critici dure la adresa lui Nicolae Ciucă, marți seară, în exclusivitate la Antena 3 CNN. Fostul premier spune că Ciucă trebuie mai întâi să câștige alegerile parlamentare pentru a avea dreptul de a desemna premierul, iar acest lucru „pare a fi un demers complicat în ceea ce-l privește”. Aceste declarații au venit în contextul în care Nicolae Ciucă a spus luni seară la Antena 3 CNN că Ciolacu nu este prima sa opțiune de premier în cazul în care PSD va câștiga alegerile parlamentare. Mihai Tudose a mai explicat și motivul rupturii relației dintre Ciucă și Ciolacu. 

„Declarația că nu s-a schimbat nimic la ei (n.r. - PNL) și că domnul Ciucă este demnul urmaș al tatălui lor politic se vede în ultima declarație a domnului Ciucă: Dacă ies președinte, nu domnul Ciolacu este prima mea opțiune sau nu, nu îl pun pe Ciolacu. Păi dacă ești președinte și PSD câștigă alegerile parlamentare, normal, pe Constituție și din bun simț e să îl chemi să îi dai mandatul”, a spus Mihai Tudose în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Mihai Tudose a mai spus că, înainte de a desemna premierul, prima dată ar trebui ca Ciucă să câștige alegerile, „ceea ce pare a fi un demers complicat”.

„Până la urmă, dacă e adevărat ce a spus și a gândit chestia asta și așa simte el că nu îl va desemna pe Ciolacu... Aici ar mai trebui să și câștige alegerile. Ca să câștige alegerile trebuie să mai intre în turul doi, ceea ce pare a fi un demers complicat în ceea ce-l privește. Toate sondajele îl dau de la locul 4 încolo”, a mai spus Tudose.

În contextul în care Nicolae Ciucă a sugerat, în declarațiile făcute luni seară la Antena 3 CNN, că, în cazul în care PSD pierde alegerile parlamentare, Marcel Ciolacu ar putea să nu mai fie președintele social-democraților, Mihai Tudose a spus: „Ca să citez din Marcel Ciolacu, și el e în campanie electorală, el, Ciucă. Și acum el se estimează la electoratul lui ca fiind luptătorul cu sabia”.

Fostul premier a vorbit apoi despre ruptura relației dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

„O ruptură, o sincopă, o schimbare de paradigmă, de tonalitate s-a întâmplat când ei au ieșit din ceea ce noi stabilisem. (...) Când am intrat la guvernare împreună, din toamna anului trecut și primăvara acestui an, a fost vorba să avem un plan de țară pe 5 ani, pe 10 ani, chiar dacă e vorba să creăm din nou acel USL 2.0. sau 3.0, și să împărțim puterea președinției la locale, la parlamentare, desemnăm comisarul împreună. După ce au trecut alegerile locale și europarlamentare s-au mai gândit un pic. S-au răzgândit. Au zis să nu mai facem alegerile în septembrie, le facem atunci la termen și, de fapt, ei propunând alegerile în septembrie. Am zis: bun, le facem în septembrie, că așa discutasem în ianuarie. 

Cu candidat comun, cu tandem președinte - prim-ministru. Dumnezeule, nu poți să faci un plan, adică facem o chestie de guvernare, discutăm împreună un plan și spui da, da, da și la un moment dat zici nu, că s-au mai schimbat lucrurile... Păi nu puteai să mă anunți și pe mine? Atunci s-a produs o ruptură. Una vorbim și alta facem. Ok, guvernăm împreună, nu avem o problemă, Guvernul funcționează, dar ca relație între partide... după cum vedeți. Păi la ce să ne mai întâlnim să mai stabilim ceva dacă lucrurile nu funcționează? (...) 3 luni (n.r.- Guvernul) va mai merge”, a mai spus Tudose.

„Toată lumea înțelege că, mai presus de orice, țara trebuie să fie guvernată, pentru că avem niște lucruri care trebuie să se întâmple până la sfârșitul anului. Cu Schengen, cu viza pentru America, cu negocierea la Bruxelles cu flexibilitatea bugetară, cu deficitul. Lucrurile astea nu se mai întâmplă când o ia razna guvernarea”, a mai spus Tudose.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile