Antena 3 CNN Actualitate Tudorel Toader, răspuns-fulger pentru Frans Timmermans: I-am cerut și îi voi cere și mâine să depășim stadiul îngrijorărilor și să discutăm punctual

Tudorel Toader, răspuns-fulger pentru Frans Timmermans: I-am cerut și îi voi cere și mâine să depășim stadiul îngrijorărilor și să discutăm punctual

1 minut de citit Publicat la 21:52 01 Oct 2018 Modificat la 21:52 01 Oct 2018

Tudorel Toader, ministrul Justiției, i-a răspuns imediat lui Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, care s-a arătat ”îngrijorat” de modificările legislative din România.

Ministrul spune că în acest moment suntem în plin proces legislativ și că în materie de MCV s-au făcut progrese semnificative, iar Frans Timmermans ar trebui să renunțe la retorica ”enunțurilor de principiu” și ar trebui să spună punctual care sunt, în opinia sa, problemele.

”Să fim documentați și dacă se poate, să fim de bună-credință. Unul dintre vorbitori spunea despre Codul Familiei că are caracter subsidiar. În România nu avem un cod al familiei, el face parte din Codul Civil. România este racordată la valorile europene. Legile justiției din România datează din 2004, înainte de a fi țară membră a UE. Nu avem două Coduri Penale, cum spunea cineva, ci un Cod Penal și unul de Procedură Penală, intrate în vigoare în 2014. În patru ani, CCR a pronunțat zeci și zeci de decizii de neconstituționalitate. De aici și nevoia de modificare. Cu privire la Codul Penal și cel de Procedură Penală, îngrijorările sunt încă premature. Ele se află la CCR și nu știm încă ce soluții for fi cele finale. Cu privire la legile Justiției, vechi de 14 ani de zile, la rândul lor cu multe decizii de neconstituționalitate, nici la ele nu s-a finalizat procesul legislativ. Suntem așadar în plin proces legislativ, de armonizare cu standardele europene și punere în acord cu CCR. Mâine dimineață vom primi la Ministerul Justiției membrii delegației pentru acel MCV. Noi avem pregătit raportul, cu elementele de progres înregistrate. Dar, MCV-ul acesta n-a fost chiar riguros instituit. Inițial erau trei recomandări, România face eforturi să le îndeplinească, iar după 11 ani avem 12 recomandări. De ce? Pentru că cele trei inițiale erau ca niște ținte mobile. S-a solicitat să ni se spună ce înseamnă fiecare recomandare ca să știm să bifăm ce avem de îndeplinit. Vedem care sunt etapele de progres. Ca om care am participat la fiecare ședință și așa mai departe, vă pot spune că sunt progrese evidente. Mâine după-amiază merg la Strasbourg împreună cu doamna premier și ne vom întâlni cu domnul Timmermans. I-am cerut și îi voi cere și mâine să depășim stadiul îngrijorărilor și să discutăm punctual: soluția cutare nu este bună pentru că. Să ieșim din enunțurile de principiu” a spus Tudorel Toader la ”Sinteza Zilei”.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole