Antena 3 CNN Actualitate Cultură Tudor Gheorghe, gest minunat pentru un mare poet român. Este o premieră!

Tudor Gheorghe, gest minunat pentru un mare poet român. Este o premieră!

7 minute de citit Publicat la 15:18 10 Feb 2016 Modificat la 15:18 10 Feb 2016
La Sala Palatului, pe 3 martie, va puteti bucura de Primavara cantata autentic de „olteanul universal” Tudor Gheorghe. Este singurul artist din Romania care are anotimpurile lui. Daca Vivladi are patru anotimpuri, Tudor Gheorghe are cinci: Primavara, Vara, Toamna, Iarna si Femeia. "Suntem doi artisti seriosi: eu si Vivaldi! Chiar vreau sa realizez un set de patru albume, care sa se numeasca “ Anotimpurile mele ", marturiseste "olteanul universal". Pana atunci, pe 3 martie, la Sala Palatului, Tudor Gheorghe ne va prevesti anotimpul trezirii la viata, alaturi de Orghestra Nationala Radio si Corul National de Camera Madrigal “ Marin Constantin”, sub bagheta dirijorului si orchestratorului, Marius Hristescu. Biletele se gasesc pe  www.tudor-gheorghe.ro,  bilete.ro,  myticket.ro si la casa de bilete a Salii Palatului. 

Maestrul vorbelor cantate , Tudor Gheorghe , a acordat un interviu pentru ARTA SCENEI , pe care îl puteți citi mai jos:

Ce are "Primavara Simfonic" de rezista de atatea anotimpuri? De 15 ani incoace, milioane de romani, tot vin la primavara lui Tudor Gheorghe...
In primul rand, cred ca Primavara este un anotimp care cheama la iubire... Este un anotimp al trezirii, al reinvierii. Oamenii isi deschid sufletele sa primeasca si soarele, si florile, si femeile frumoase, si frumosul... In al doilea rand, valoarea poeziilor pe care le-am selectat in acest spectacol. De asemenea, cred ca, din intamplare, si muzica care insoteste poeziile este una de exceptie. Sa nu uitam si de contributia lui Marius Hristescu. “Primavara Simfonic” a fost prima noastra colaborare. Tanarul Marius Hristescu si-a pus toata dragostea si priceperea lui in a orchestra "Primavara". Spectacolul din 3 martie, de la Sala Palatului, va incepe cu o surpriza: cu uvertura pe care Marius Hristescu a scris-o special. Vreau sa fac toate anotimpurile mele in aceasta companie selecta: Corul National Madrigal si Orchestra Radio.

Pentru succes ati "dat vina" pe anotimp, pe frumusetea poeziilor, pe muzica, dar Tudor Gheorghe nu are nici o contributie?
(rade) Da, am avut si eu o contributie... Eu sunt sunt in top. Si cand spun top, nu ma refer ca sunt pe locul 90 din top! Sunt pe primul loc in top (rade). In toata cariera mea, in acesti 40 si ceva de ani, i-am uimit pe spectatorii mei cu varietatea stilurilor pe care le-am abordat in spectacolele mele. Am facut restituirile folclorice alaturi de taraf, am trecut si prin muzica interbelica, am facut si cantece pentru copii, am facut si muzica inchisorilor comuniste, am dedicat spectacole poetilor Marin Sorescu, Caragiale, Grigore Vieru, Mircea Micu si acum ma pregatesc de o alta premiera, absolut incantatoare. Spectacolul se va numi "Declaratie de dragoste" si va fi cu poezia de dragoste, mai putin stiuta, a lui Adrian Paunescu. A venit momentul sa ne aplecam asupra operei acestui mare poet roman.

Va ajuta promovarea excesiva a subculturii?
Da. Publicul meu nu este un public prost. De altfel, romanii nu sunt niste oameni prosti! Daca le tot dai tampenii pe banda, ei cauta altceva, s-au saturat! Eu nu am fetite care sa lesine cand ma vad sau sa chiraie cand ma aud. Publicul meu ma onoreaza cu prezenta de fiecare data, am un public care ma urmareste, este interesat. O doamna de la Sala Palatului, care face curat, mi-a spus un lucru foarte interesant care, de fapt, descrie cum este publicul meu. Eu obisnuiesc ca, dupa ce pleaca toti spectactorii, sa ma urc din nou pe scena si sa stau singur cu sala goala, ca si cand ar fi ramas ceva din sufletele celor care au venit sa ma vada. Stau cateva minute si ascult tacerea emotiei care a ramas. Ei bine, cum stam eu odata si ma uitam la sala goala, a venit aceasta doamna si mi-a spus: "Vai, domnule Tudor Gheorghe, veniti mai des pe la noi!" Am intrebat-o: "de ce?". Raspunsul: "Dupa dumneavostra nu trebuie sa facem niciodata curat!" Acesta este publicul meu. Nu se mananca biscuiti, nu se bea cola, nu se sparge samanta, nu se lasa servetele, nu se fosneste…

V-ati educat publicul. Ati crescut generatii!
Da. Parintii ii indeamna pe copii sa vina la mine. Tinerii sunt prinsi cu MTV-ul, iar parintii le spun: "pe vremea noastra era unul, Tudor Gheorghe, pe ala sa-l ascultati!" Eu, nebeneficiind de sprijinul mediatizarii pe canalele muzicale, de altfel nici nu mi-o doresc, tinerii sunt curiosi… Ma tot bate mama la cap sa-l vad pe asta, pe Tudor Gheorghe. Pai, hai, sa vad ce-i cu el. Dupa ce vin la un spectacol de-al meu, ajung sa zica: "ba, tataie e misto, tataie e cool!" Ei descopera, cu ocazia asta ca, uite!, se poate si asa! Este o mare bucurie pentru mine. Imi spunea fiu-miu ca, la intalnirile lor, tinerii asculta Tudor Gheorghe. Stefanescu, de la "Garantat 100%", mi-a povestit ca a auzit o gasca de pletosi, cu tinte, ce mai, rockeri!, care nu doar ascultau Tudor Gheorghe, ci stiau versurile. Faceau karaoke, cantau o data cu mine! Este un lucru extraordinar. Sunt curios sa vad ce impact va avea spectacolul pe versurile lui Adrian Paunescu. Este o generatie care a crescut, prin Cenaclul Flacara, cu poezia lui Paunescu, dar mai putin cu poezia lui de dragoste...

Poezia de dragoste a lui Paunescu este cantata de folkisti...
Este altceva. Cinste lor, tuturor celor care au pus mana pe o chitara si i-au cantat poezia! Dar s-au oprit, din pacate. Nu si-au continuat drumul, au ramas cu 25 de cantece pe care le canta in diverse tonalitati. N-au mai fost creativi. Paunescu ii indemna, ii biciuia, ii obliga...

Sunteti singurul artist din Romania care are anotimpurile lui!
Suntem doi artisti seriosi: eu si Vivaldi! (rade) Chiar vreau sa realizez un set de patru albume, care sa se numeasca "Anotimpurile mele". De fapt, eu am cinci anotimpuri. Primavara, Vara, Toamna, Iarna si Femeia! Inainte de 1989, am facut Primavara, dar eram singur cu chitara. Am facut si Toamna, tot singur cu chitara. Tematica poeziei romanesti este foarte variata si am aranjat-o in anotimpuri. In 2001, mi-a venit ideea sa fac impreuna cu Marius Hristescu "Primavara Simfonic". Mi-ar placea ca la spectacolul din 3 martie, de la Sala Palatului, sa incepem cu imagini de la "Primavara Simfonic" din 2001.

Anotimpurile poarta acelasi nume, oamenii se schimba, vremurile nu...
Acesta este un avantaj pentru mine. Am terminat un spectacol si deja ma gandesc la altul. Trebuie sa-mi termin gandurile... Mai am cate ceva de facut si inchei o opera pe care o las la dispozitia criticilor care astazi ma neaga. Probabil ca-si vor da doctoratul (rade)...

Tudor Gheorghe se va sfarsi vreodata?
Biologic, ar trebui sa se sfarseasca... De obicei, dupa ce artistul nu mai este, opera lui incepe sa fie cunoscuta, evaluata, judecata. Dintotdeauna, eu m-am sprijinit pe marea poezie romaneasca, care este atat de variata, atat de bogata, incat nu stiu cum s-o acopar pe toata. Ea ma impinge in fata. E ca un arc, e un resort care ma impinge: hai, tinere, mai avem de facut asta si asta, si tot asa! Poezia isi permite sa-mi spuna tinere! (rade)

Ce mentor ati avut?
Dumnezeu!

Nu va doare ca nu ati fost mentorul unui tanar?
Sincer sa fiu, nu ma doare. Nu se mai poate sa vina vreunul ca mine! Trebuie sa vina altul, de alta factura. Cand am facut acea afirmatie ca pentru mine poezia romana sa incheie la Adrian Paunescu, au sarit toti pe mine. Repet. Pentru mine, cu Adrian Paunescu se incheie o generatie. El este ultimul meu prieten care a fost un mare poet al acestei tari... Nichita, Sorescu, Romulus Vulpescu, Blandiana, Cezar Ivanescu, Mircea Micu m-au imbratisat din prima. Si-au dat seama ca sunt un tanar care vibreaza intru poezia lor. Ma uit la ce se scrie azi... Nu pot sa cant ce se scrie azi. E o poezie subtirica, e de suprafata, e de moda. Pe mine nu ma intereseaza moda, ma intereseaza perenitatea, continuitatea acestui gest cultural.

Stim ca au innebunit salcamii, au innebunit si politicienii? Mai rau ca salcamii?
(rade) Pe salcami ii putem intelege. Pe politicieni, numai Dumnezeu poate ca-i intelege! Din 1990, mi se tot fac propuneri. Fratele Ion Alexandru m-a chemat sa intru in Partidul Taranesc. I-am spus: "Ioane, nu-i rostul meu in politica!" Pentru mine, politica promovarii culturii nationale este cea mai frumoasa politica. As intra in politica doar atunci cand Guvernul, indiferent de coloratura, va acorda 10% din PIB pentru cultura si educatie. Atunci as intra in partidul care va sustine acel guvern. Dar, atata timp, cat la noi, pentru cultura se acorda 1 virgula si ceva la suta din PIB, stau cuminte in partidul meu creat de multa vreme: Partidul Marii Poezii. PMP. Suna frumos! Ba nu! Stai ca l-au luat altii! (rade) Rectific! Partidul Poeziei Eterne. PPE, dar cum si asta e luat….

Citește mai multe din Cultură
» Citește mai multe din Cultură
TOP articole