Antena 3 CNN Life Mii de români ajung la camera de gardă din cauza ”patologiei de iarbă verde”. Tudor Ciuhodaru: ”Avertisment de urgență”

Mii de români ajung la camera de gardă din cauza ”patologiei de iarbă verde”. Tudor Ciuhodaru: ”Avertisment de urgență”

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 13:12 02 Mai 2023 Modificat la 13:48 02 Mai 2023

”Avertisment de urgență: 1 mai dă startul la ”patologia de iarbă verde”. Ce trebuie să știți (să faceți). Mic ghid de prevenție și prim ajutor.

Sute de pacienți au nevoie de asistență medicală. E bine de știut:

1. Cei mai afectați sunt ”grătaragiii”, ”sportivii”, ”insolații” și ”căpuşaţii”.

2. Alcoolul și ”sălbaticii” care îl consumă în exces pun mari probleme prin numărul crescut de accidente rutiere, agresiuni și comele etilice.

3. Manipularea defectuoasă a recuzitei utilizate în pregătirea grătarelor, precum cuțitele, soluțiile inflamabile sau lichidele fierbinți este urmată adesea de plăgi și arsuri, cu sedii și grade variate, a căror evoluție este complicată de tratamentele improvizate sau prezentarea tardivă la spital.

Citește și: Zeci de români au fost muşcaţi de căpuşe | Lista cu recomandări ale medicilor specialiști

4. Micii sau carnea grasă preparată pe grătar, asociată eventual cu consumul berii, declanșează o gamă largă de simptome legate de patologia digestivă, de la gastrite, crize ulceroase, colici până la pancreatite și hemoragii digestive.

5. Contuziile, entorsele și luxațiile sunt frecvente mai ales la cei la care sportul este doar o activitate de sfârșit de săptămână iar arsurile solare apar adesea la doamnele și domnișoarele ce vor să se bronzeze complet în doar câteva ore sau la domnii care își expun musculatura în timp ce se ocupă de grătar sau participă la competițiile de ocazie.

Vă recomandăm să:

1. respectați un regim alimentar adaptat patologiei digestive sau metabolice pe care o aveți;

2. nu faceți exces de alcool (risc de pancreatită sau hemoragie digestivă atunci când e asociat micilor și grăsimilor) și NU conduceți după ce ați băut;

3. orice arsură, prin lichid fierbinte, flacără sau solară, se tratează la spital și NU aplicați ulei, smântână, iaurt pe zona arsă;

4. nu exagerați cu activitățile sportive, mai ales după luni întregi pline de sedentarism;

5. expunerea prelungită la soare poate duce la arsuri și insolații, așa că evitați expunerea la orele amiezii, asigurați o îmbrăcăminte adecvată, ochelari de soare, pălărie precum și hidratare corespunzătoare prin consum de apă, iaurt, ceai dar NU alcool, ce vă face vulnerabili și la temperaturile crescute;

6. verificați copiii la dușul de seară sau de după ieșirile la iarbă verde pentru a descoperi eventualele “puncte negre”, legate de mușcătura de căpușă”, scrie Tudor Ciuhodaru pe o rețea socială. 

Avertisment de urgenţă: 1 mai dă startul la ,,patologia de iarbă verde”. Ce trebuie să știți ( să faceți ). Mic ghid...

Publicată de Tudor Ciuhodaru pe Luni, 1 mai 2023

 

Etichete: Tudor Ciuhodaru
Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole