Antena 3 CNN Externe Trump spune că Xi Jinping i-a scris un „bilet frumos” după tentativa de asasinat

Trump spune că Xi Jinping i-a scris un „bilet frumos” după tentativa de asasinat

de Andreea Ştefan    |   

Fostul președinte american Donald Trump a declarat sâmbătă că președintele chinez Xi Jinping i-a trimis un bilet după ce candidatul republican la președinție a fost rănit la ureche într-o tentativă de asasinat care a avut loc săptămâna trecută.

„(Xi) mi-a scris un bilet frumos zilele trecute când a auzit ce s-a întâmplat", a declarat Trump mulţimii din Grand Rapids, Michigan, în primul său miting de campanie de la tentativa de asasinat din 13 iulie, informează Reuters.

Trump a menţionat scrisoarea lui Xi în timp ce discuta despre politica sa economică faţă de China în timpul preşedinţiei sale, adăugând: „M-am înţeles foarte bine cu preşedintele Xi".

Fostul președinte american a menționat și mesajele primite de la alți lideri mondiali în urma împușcăturilor de la un miting din Pennsylvania.

Joi, Trump a acceptat nominalizarea Partidului Republican pentru a fi candidatul acestuia la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.

În timpul unui eveniment de campanie cu mii de susținători entuziaști, Donald Trump a prezentat tentativa de asasinat de săptămâna trecută, în care a fost împușcat în ureche, ca pe un act de sacrificiu.

După ce a intrat în arena din Grand Rapids, Michigan, înconjurat de numeroși agenți ai Secret Service, Trump a discutat despre împușcături, subliniind că democrații îl acuză frecvent că reprezintă o amenințare la adresa democrației.

„Săptămâna trecută, am încasat un glonţ pentru democraţie”, a spus el. „Ce am făcut eu împotriva democraţiei?”

Bandajul alb proeminent pe care l-a purtat în timpul convenției republicane a fost înlocuit cu un plasture discret de culoarea pielii.

Mulți dintre cei prezenți la evenimentul de sâmbătă din Michigan au declarat pentru BBC că tentativa de asasinat, care a ucis un participant și a rănit alte două persoane, nu îi va descuraja să-și arate sprijinul pentru candidatul republican la președinție. Unii au spus că tocmai împușcăturile i-au determinat să vină.

Spre deosebire de mitingul din Pennsylvania, evenimentul din Grand Rapids s-a desfășurat în interior, permițând ofițerilor de securitate să monitorizeze cu atenție cine intră și să elimine eventualele amenințări din afara mitingului.

În discursul său, Trump a mulțumit „miilor și miilor” de oameni care au venit să-l vadă „aproape exact” la o săptămână după tentativa de asasinat.

„Mă aflu în faţa voastră doar prin voinţa lui Dumnezeu atotputernic”, a spus el, repetându-şi convingerea că intervenţia divină l-a salvat de la moarte.

Trump a râs  în mod frecvent de preşedintele democrat Joe Biden, considerându-l slab. El i-a ironizat pe democraţii de rang înalt, inclusiv pe Nancy Pelosi, pentru că au încercat să îl convingă pe Biden să renunţe la candidatura sa pentru realegere.

Proaspăt venit de la convenţia de nominalizare din Milwaukee, unde şi-a consolidat puterea în Partidul Republican, Trump a apărut în Grand Rapids împreună cu noul său vicepreşedinte, senatorul J.D. Vance din Ohio.

Trump i-a atacat pe democraţi, spunând că aceştia au vrut să îl elimine pe Biden de pe listă după ce a câştigat nominalizarea pentru alegerile prezidenţiale.

„Ei au câteva probleme. Numărul 1, habar nu au cine este candidatul lor”, a spus Trump în râsete şi huiduieli. „Acest tip merge şi obţine voturile, iar acum vor să le ia”.

Referindu-se la Pelosi, Trump a spus: „Ea s-a întors împotriva lui ca un câine. Este la fel de nebună ca un gândac”.

Steven Cheung, un purtător de cuvânt al campaniei Trump, când i s-a cerut să comenteze remarca lui Trump despre „câine”, a scris: „Hahahahahahahahaha”.

Săptămâna trecută, la  Butler, Pennsylvania, un bărbat înarmat a reuşit să escaladeze acoperişul unei clădiri în afara perimetrului Serviciului Secret, înainte de a deschide focul asupra lui Trump, atingându-i urechea, ucigând un participant la miting şi rănind pe alţii.

Serviciul Secret al SUA, care este responsabil pentru protejarea lui Trump, a refuzat să comenteze despre securitatea evenimentului de la Grand Rapids.

O investigaţie este în curs de desfăşurare cu privire la defecţiunile de securitate de la mitingul din Butler.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile