Antena 3 CNN Externe Trump, la întâlnirea cu Zelenski: „Avem o relație foarte bună. La fel, și cu președintele Putin. Nu mi-am schimbat punctul de vedere”

Trump, la întâlnirea cu Zelenski: „Avem o relație foarte bună. La fel, și cu președintele Putin. Nu mi-am schimbat punctul de vedere”

de Adrian Iclozan    |   

Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a promis vineri că, dacă ajunge la Casa Albă, va colabora atât cu Ucraina cât şi cu Rusia pentru a pune capăt războiului dintre acestea, transmite Agerpres, citând agențiile internaționale de presă.

Trump s-a întâlnit, vineri, la New York, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a făcut declarații presei înaintea discuțiilor cu liderul de la Kiev.

"Avem o relație foarte bună (cu Zelenski) şi, așa cum știți, eu am, de asemenea, o relație foarte bună cu președintele Putin. Și cred că, dacă vom câștiga (alegerile), vom soluționa asta foarte repede", a spus candidatul republican.

"Sper că relația cu noi este mai bună", a reacționat Zelenski, la care Trump a replicat: "Pentru a dansa, e nevoie de doi (parteneri).

După discuții, republicanul a precizat că perspectiva sa în ceea ce privește conflictul din Ucraina nu s-a schimbat.

"Am învățat multe, dar cred nu mi-am schimbat punctul de vedere conform căruia amândoi vrem să vedem încheiat acest război și amândoi vrem să vedem un acord corectă. (Acordul) trebuie să fie echitabil și cred că acest lucru se va întâmpla ... Acesta este un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată", a afirmat el, într-o apariție la Fox News alături de Volodimir Zelenski.

La rândul său, președintele ucrainean a spus că "trebuie să facem totul pentru a-l presa pe Vladimir Putin să oprească acest război".

El l-a invitat pe Trump să viziteze Ucraina, la care fostul președinte american a comentat că "este o țară minunată, cu o climă minunată, unde totul e minunat".

Volodimir Zelenski i-a prezentat, joi, președintelui democrat Joe Biden şi candidatei democrate la președinție Kamala Harris așa-numitul "planul de victorie" al Ucrainei în război, despre care nu a oferit detalii în mod public.

Potrivit unor oficiali americani citați de The Wall Street Journal, administrația americană este preocupată de faptul că acest plan al președintelui ucrainean nu are o strategie cuprinzătoare şi se limitează la a cere aliaților mai multe arme, precum și permisiunea de a folosi rachete occidentale cu rază lungă pentru a lovi în profunzime teritoriul rus.

Președintele Biden a anunțat joi un nou ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare de 7,9 miliarde de dolari, în timp ce, înaintea întâlnirii de vineri cu Volodimir Zelenski, Donald Trump a criticat generozitatea actualei administrații față de cererile Kievului.

"Continuăm să dăm miliarde de dolari cuiva care refuză să încheie un acord cu Rusia pentru oprirea războiului", a spus Trump referindu-se la președintele Zelenski, pe care l-a ironizat calificându-l drept "cel mai bun agent de vânzări de pe planetă".

De când Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei în februarie 2022, Congresul SUA a aprobat circa 175 de miliarde de dolari ca ajutor pentru Ucraina, din care aproximativ 56 de miliarde reprezintă ajutor militar direct.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile