Donald Trump promite că, în cazul în care va fi reales președinte, va cere Departamentului de Justiție să acționeze în instanță împotriva Google. El susține că motorul de căutare „dezvăluie doar povești bune despre tovarășa Kamala Harris” și afișează povești negative despre el, scrie The Guardian.
Candidatul republican la președinția SUA acuză cu regularitate giganţii tehnologici de faptul că înclină către stânga şi caută să-i pună beţe în roate.
„S-a stabilit că Google a folosit ilegal un sistem de dezvăluire și afișare numai a poveștilor proaste despre Donald J Trump, unele inventate în acest scop, în timp ce, în același timp, dezvăluie doar povești bune despre tovarășa Kamala Harris”, a spus Trump în postare.
„Aceasta este o ACTIVITATE ILEGALĂ și sperăm că Departamentul de Justiție îi va urmări penal pentru această interferență flagrantă a alegerilor. Dacă nu, și sub rezerva Legilor țării noastre, voi cere urmărirea lor în justiție, când voi câștiga alegerile și voi deveni președinte al Statelor Unite”, a mai scris Trump în mediul online.
Plângerea este doar cea mai recentă amenințare din campania electorală a lui Trump, dintr-un șir de promisiuni de răzbunare ca răspuns la inamicii reali sau percepuți și a venit, ca de obicei, printr-o postare pe Truth Social.
El a atacat Facebook şi Twitter după ce cele două platforme i-au suspendat conturile în urma luării cu asalt a Capitoliului, la 6 ianuarie 2021. Ambele platforme i-au ridicat între timp suspendarea.
Reacția gigantului Google
Google a transmis că nu manipulează rezultatele căutării în beneficiul unei anumite părți.
„Ambele site-uri web de campanie apar în mod constant în partea de sus a Căutării pentru interogări de căutare relevante și comune”, a spus compania într-un comunicat.
Cu toate acestea, conservatorii au susținut de multă vreme că rezultatele căutării pe Google îi favorizează în mod nedrept pe democrați. Centrul de Cercetare Media de dreapta, care se prezintă ca un organ de supraveghere pentru conservatori, a publicat anterior rapoarte care afirmă că Google a sprijinit democrații.
Totodată, oamenii din campania lui Trump s-au plâns de faptul că echipa lui Harris utiliza funcția „sponsorizată” în rezultatele căutării Google pentru a promova o acoperire pozitivă a știrilor din publicații, inclusiv The Guardian, dar cu titluri modificate pentru a o avantaja pe ea.