Antena 3 CNN Externe Trump a fost pus din nou sub acuzare pentru tentativa de a fura alegerile. Procurorii încearcă să ocolească decizia Curţii Supreme

Trump a fost pus din nou sub acuzare pentru tentativa de a fura alegerile. Procurorii încearcă să ocolească decizia Curţii Supreme

de Adrian Dumitru    |   

Procurorii americani l-au pus din nou sub acuzare pe Donald Trump pentru încercările sale de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, după ce a pierdut în faţa lui Joe Biden, relatează BBC.

Noul dosar vine ca răspuns la decizia Curţii Supreme a SUA (SCOTUS), de luna trecută, care i-a confirmat lui Trump pretenţia de imunitate absolută din ipostaza de fost preşedinte. Pentru a putea continua procesul, procurorul Jack Smith a schimbat încadrarea lui Trump, formulând acuzaţiile împotriva acestuia din ipostaza de candidat, nu de preşedinte în funcţie.

Trump neagă că a încercat să schimbe rezultatul alegerilor pe care le-a pierdut şi spune că a acţionat îndeplinindu-şi prerogativele legitime de preşedinte.

Trump este acuzat din nou de complot pentru fraudarea Statelor Unite, complot pentru obstrucţionarea unei proceduri oficiale, tentativă de obstrucţionare a unei proceduri oficiale şi complot împotriva drepturilor fundamentale.

Anterior, Trump a pledat nevinovat faţă de toate acuzaţiile. Într-o postare pe Truth Social, fostul preşedinte a spus că noua inculpare este „un efort de a resuscita un vânătoare de vrăjitoare perimată” şi de a distrage atenţia poporului american” de la alegeri.

O sursă apropiată de echipa Trump a declarat pentru CBS că noua inculpare nu este o surpriză.

Este ceea ce guvernul trebuie să facă pe baza deciziei Curţii Supreme. Nu ne schimbă poziţia noastră şi faptul că noi consideră că dosarul lui Smith este defectuos şi ar trebui respins”, a transmis sursa citată.

Noul document oficial a fost redus de la 45 la 36 de pagini şi reflectă acuzaţiile în schimbare la adresa fostului preşedinte, într-un fel în care să fie în acord cu decizia SCOTUS privind imunitatea prezidenţială.

De exemplu, noua inculpare renunţă la susţinerea că Trump a încercat să pună presiune pe oficiali de la Departamentul de Justiţie, pentru că asta nu ar fi putut să o facă decât din calitatea de preşedinte. Curtea Supremă a decis că astfel de presiuni din partea preşedintelui nu sunt ilegale.

„Documentul de inculpare care-l înlocuieşte pe cel vechi şi a fost prezentat unui mare juriu care nu a mai participat oficial la acest caz refletctă eforturile guvernului de a respecta şi de a implementa deciziile şi instrucţiunile emise în Trump v. United States (cazul SCOTUS prin care s-a decis că Trump se bucură de imunitate absolută pentru deciziile luate ca preşedinte – n. red.)”.

În noua acuzare se argumentează că Trump a acţionat ca cetăţean privat, nu ca preşedinte, în încercările sale de a fura alegerile.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile