Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Trucul de sănătate despre care nu se vorbește. Sunt puțini cei care-i cunosc beneficiile

Trucul de sănătate despre care nu se vorbește. Sunt puțini cei care-i cunosc beneficiile

Andreea Cigolea
3 minute de citit Publicat la 11:27 09 Iun 2023 Modificat la 11:27 09 Iun 2023

Alte probleme vin în forma apariției varicelor, a durerilor de spate, cât și a unei atrofieri musculare la nivelul picioarelor. Discutăm despre aceste aspecte alături de kinetoterapeutul Florin Lixandru.

"Întrucât mulţi dintre noi avem joburi care necesită statul pe scaun chiar şi opt ore, este important ca omul să se ridice la fiecare jumătate de oră. Să se ridice de pe scaun şi să aibă cel puţin cinci minute de pauză.

Dintre a sta pe scaun şi a ne ridica, cel mai bine este să ne ridicăm şi să lăsăm astfel sângele să circule. Ideal ar fi să te mişti cel puţin cinci minute. Poate chiar pe pantă să mergem, pentru că în momentul în care mergem pe pantă, pompăm sângele să se întoarcă în vene.

Ne putem seta ceasul, astfel încât să ne ridicăm la fiecare jumătate de oră. Nu cred că se supără niciun şef dacă luăm aceste pauze mici.

După ce terminăm programul, ideal ar fi să avem 60 de minute, chiar 90 de minute de mişcare, de fitness. Putem chiar pleca pe jos de la job spre casă.

Totodată, există şi nişte exerciţii pe care le putem face la birou, astfel încât colegii să nu râdă de noi şi nici să transpirăm. Putem face 5-10 genoflexiuni şi ne va fi mai bine.

Exerciții simple care se pot face la birou

Ridică-te de pe scaun, depărtează ușor picioarele, pune-ți mâinile în șolduri, după care privește în dreapta ca și cum te-ai uita peste umăr, apoi în stânga, și continuă așa, cu mișcări lente, de 10 ori

Stai în picioare cu mâinile atârnând pe lângă corp. Sprijinindu-te bine pe piciorul stâng, ridică genunchiul piciorului drept cât de mulți poți pentru 2-3 secunde, apoi lasă piciorul jos. Repetă mișcarea sprijinindu-te bine pe piciorul drept și ridicând genunchiul stâng

Stai în picioare cu mâinile atârnând pe lângă corp. Apleacă-te în față și încearcă să atingi vârfurile pantofilor cu degetele de la mâini. Rămâi câteva secunde în această poziție

Sprijină-te cu mâinile de birou sau de spătarul unui scaun. Ridică piciorul drept spre spate și lovește cu el în aer, apoi la fel cu piciorul stâng. Repetă de câte 10 ori pentru fiecare picior

Şapte sfaturi pentru a face mai multă mișcare la birou

  • stai în picioare în timpul conversațiilor telefonice
  • încearca să lucrezi din picioare
  • mergi pe cât posibil prin birou în timpul ședintelor lungi
  • fă mici pauze (1-2 minute) din două în două ore pentru a-ți întinde mușchii
  • în loc sa trimiți un e-mail colegilor din birourile alăturate, mergi până la e
  • înlocuieste scaunul de birou cu o minge de fitness, ajută la corectarea posturii
  • introdu în rutină practicarea unui sport

"Dacă vorbim de mişcarea de după job, atunci există acele challenge-uri de 21 sau 30 de zile. Dacă oamenii au curiozitatea să încerce aceste lucruri, vor vedea că după aceste zile se vor simți diferit.

De obicei, după 21 de zile apare schimbarea în corp și apare rutina. Creierul percepe că-i normal să facă mişcare. Orice activitate pe care o repetăm timp de 21-22 de zile, ea devine o rutină pentru creier.

Durerile de spate vin, de obicei, nu de la vertebre, ci de la muşchii nelucraţi. Structura osoasă se modifică datorită muşchilor bine lucraţi care trag de oase.

În momentul în care avem un om sănătos și apar durerile, înseamnă că am încordat un mușchi și i-am stricat poziția care trage niște oase și le pune în tensiune. Același lucru se întâmplă și cu vertebrele. Ele în mod normal sunt aliniate.

Cât despre statul jos, contează şi scaunul pe care îl folosim. Totodată, contează şi biroul pe care îl avem. Este important să avem un scaun care să ia forma spatelui şi să susţină coloana lombară.", a spus Florin Lixandru, kinetoterapeut.

Efecte negative la muncii de birou sedentare

  • boli de inimă;
  • cefalee;
  • stres;
  • sedentarism;
  • obezitate;
  • diabet zaharat;
  • sindromul de tunel carpian.

Pentru cei dintre noi care au un job care implică munca la birou, statul jos este o simplă inevitabilitate. Din fericire, executarea genuflexiunilor și menținerea poziției ghemuit vine cu o mulțime de beneficii pentru organism! Așa ca încercați aceste exerciții zilnic și sigur viața vi se va schimba cu siguranță în bine.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole