Antena 3 CNN Externe Turcilor li se subțiază iar buzunarele. Lira atinge un nou minim istoric față de dolar și pierde aproape 50% de la începutul anului

Turcilor li se subțiază iar buzunarele. Lira atinge un nou minim istoric față de dolar și pierde aproape 50% de la începutul anului

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 11:49 13 Dec 2021 Modificat la 11:50 13 Dec 2021
Turcilor li se subțiază iar buzunarele. Lira atinge un nou minim istoric față de dolar și pierde aproape 50% de la începutul anului

Decizia autorității monetare din Turcia ar urma să fie adoptată ca urmare a presiunilor exercitate de președintele Recep Tayyip Erdogan pentru reducerea costului creditului.

Luni dimineață, lira turcească s-a depreciat cu 4,2% în raport cu dolarul american, ajungând în jurul orei locale 10:09 la minimumul istoric de 14,4741 lire pentru un dolar.

De la începutul anului şi până în prezent, moneda turcească a pierdut 47% din valoare în raport cu cea americană.

Politica monetară sub Erdogan: rata dobânzii, sub rata inflației

Ultima cădere a lirei vine pe fondul așteptărilor exprimate de analiștii intervievați de Reuters, care anticipează că Banca Centrală a Turciei va reduce reducă dobânda de politică monetară cu 100 de puncte de bază, până la 14%.

Asta, în contextul în care rata anuală a inflației a ajuns la 21%.

În paralel, Banca Centrală a Turciei a intervenit pe piețele valutare de trei ori în ultimele două săptămâni și a vândut dolari pentru a păstra cursul de schimb în jurul valorii de 14 lire.

S&P scade perspectiva de rating a Turciei

Săptămâna trecută, agenția de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât perspectiva pentru ratingul suveran al Turciei, de la "stabil" la "negativ", ca urmare a deprecierii lirei și a inflației crescute.

Evoluția celor doi indicatori prezintă riscuri la adresa unei economii dependente de finanțarea externă, remarcă S&P.

Ignorând teoriile economice clasice, președintele turc Recep Tayyip Erdogan susţine că nivelul ridicat al dobânzilor favorizează inflația.

În consecință, Erdogan presează Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susține producția şi exporturile.

Respectând dorința președintelui, Banca Centrală a Turciei, care teoretic este o instituție independentă, a coborât în luna noiembrie dobânda de bază de la 16% la 15%, aceasta fiind a treia reducere a costului creditului în mai puțin de două luni.

Potrivit S&P, actuala reducere a dobânzilor precum şi deprecierea semnificativă a lirei vor pune presiuni asupra inflației, care la începutul lui 2022 ar putea urca până la 30%.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole