Antena 3 CNN Life Culinar Trucul secret din bătrâni pentru păstrarea murăturilor mai mult timp. Neutralizează orice agent patogen care le poate strica

Trucul secret din bătrâni pentru păstrarea murăturilor mai mult timp. Neutralizează orice agent patogen care le poate strica

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 06:00 28 Oct 2023 Modificat la 06:00 28 Oct 2023

Pieţele sunt pline de legume parfumate şi bine coapte, iar gospodinele se pregătesc pentru a pune la borcan murături pentru la iarnă.

Murăturile făcute în casă sunt cel mai bun aliment de consumat în sezonul rece, având în vedere beneficile nenumărate pentru sănătate pe care acestea le au.

Atunci când se pregătesc pentru iarnă, gospodinele trebuie să ţină cont de câteva aspecte foarte importante în ceea ce priveşte procesul de murare, indiferent că este vorba despre varză murată, castraveţi muraţi, gogonele sau fructe.

Sterilizarea borcanelor sau a butoiului este un pas pe care gospodinele nu trebuie să-l rateze. La fel şi curăţarea foarte atentă a legumelor sau a fructelor cu apă rece.

Trucul secret din bătrâni pentru păstrarea murăturilor cât mai mult timp

Pentru murături cât mai crocante şi aromate, zeama este extrem de importantă. Astfel, ca să nu facă mucegai sau să se tulbure, trebuie acordată o atenţie minuţioasă ingredientelor folosite pentru murăturile de iarnă.

Chiar şi banala apă de la robinet poate aduce neplăceri atunci când vorbim despre punerea murăturilor la borcan sau butoi pentru iarnă. De aceea, este indicat ca aceasta să fie fiartă înainte de a o pune peste legumele pe care le pregăteşti pentru iarnă.

Gospodinele ştiu că cel mai important ingredient în prepararea conservelor este sarea, însă nu orice sare. Sarea de masă, de exemplu, poate altera rapid legumele sau fructele. Sarea de masă fină conţine aditivi care strică saramura şi face ca murăturile să prindă floare. De aceea, cea mai potrivită este cea grunjoasă neiodată.

Mai mult decât atât, un ingredient important este orezul sau boabele de porumb. Pe boabele de orez sau porumb există bacterii lactice care ajută la murarea legumelor din borcan sau butoi. Bacteriile lactice de pe boabele de orez sunt foarte bune şi au calitatea de a neutraliza orice agent patogen care ar putea determina formarea mucegaiului.

Murăturile nu vor face mucegai dacă adăugăm în borcan un săculeţ din pânză umplut cu boabe de muştar, care să acopere bine suprafaţa murăturilor până la marginea borcanului sau butoiului.

Prin procesul de fermentare, legumele dau naștere la bacterii benefice, care ajută la întărirea imunității și la reglarea microflorei. Mai mult de atât, consumul de murături atenuează alergiile și reduce inflamațiile din organism.

Datorită conținutului ridicat de acid lactic, așa-numitele bacterii sănătoase, murăturile, ajută la ameliorarea problemelor digestive, precum ulcerele sau gastritele.

Etichete: muraturi
Citește mai multe din Culinar
» Citește mai multe din Culinar
TOP articole