Antena 3 CNN Life Sănătate Trucul care scade tensiunea fără medicamente. Sistola scade cu până la nouă puncte

Trucul care scade tensiunea fără medicamente. Sistola scade cu până la nouă puncte

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 06:00 22 Mar 2023 Modificat la 06:00 22 Mar 2023

Tot mai multe persoane se confruntă cu tensiune arterială ridicată din cauza stresului sau a alimentelor bogate în grăsimi.

Tensiunea ridicată împinge sângele de-a lungul pereţilor arteriali, dăunând vaselor de sânge. Această forţă excesivă poate duce la declanşarea infarctelor, accidentelor vasculare cerebrale sau la insuficienţă renală.

Având în vedere că tot mai multe persoane se confruntă cu tensiunea arterială ridicată, acestea caută trucuri care scad tensiunea fără medicamente.

Există un truc care scade tensiunea arterială fără medicamente. Este la îndemâna oricui şi nu necesită pregătire.

Citeşte şi: Ce trebuie să mâncăm la micul dejun pentru a ne menţine în formă. Sfatul nutriţioniştilor

Cum recunoşti o tensiune crescută

Cele mai caracteristice simptome care însoţesc valori tensionale crescute sunt reprezentate de către:

  • Cefalee occipitală;
  • Acufene (zgomote în urechi);
  • Fosfene (tulburări vizuale);
  • Dispnee;
  • Vertij;
  • Durere retrosternală;
  • Greaţă sau vărsături.

Trucul care scade tensiunea fără medicamente

Durerile de cap, oboseala sau respiraţia dificilă se numără printre simptomele tensiunii arteriale.

Trucul care scade tensiunea fără medicamente constă în modul în care se respiră, potrivit unor cercetări de la Universitatea Colorado Boulder, publicate în 2021 în Jurnalul Asociaţiei Americane a Inimii, scrie doc.ro

Potrivit autorilor studiului, doar cinci minute pe zi, printr-o practică descrisă ca „antrenament de forță pentru mușchii respiratori”, scade tensiunea arterială și îmbunătățește sănătatea vasculară, la fel ca exercițiile aerobice sau medicamentele.

Trucul care scade tensiunea fără medicamente a fost dezvoltat în anii 1980 ca o modalitate de a ajuta pacienții cu boli respiratorii critice să-și întărească diafragma și alți mușchi inspiratori. 

Pentru studiul de față, cercetătorii au recrutat 36 de adulți cu o stare de sănătate bună, cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani, dar care aveau tensiunea arterială sistolică peste normal.

16 participanţi au făcut această tehnică timp de șase săptămâni, iar cealaltă jumătate a urmat un protocol placebo, în care rezistența a fost mult mai mică.

Când a fost evaluat după șase săptămâni, s-a constatat că tensiunea arterială sistolică scăzuse în medie cu nouă puncte, o reducere care o depășește, în general, pe cea realizată prin mersul pe jos 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână.

Această scădere a tensiunii arteriale prin exerciții de respirație este, de asemenea, egală cu efectul unor regimuri medicamentoase care scad valorile tensiunii.

Astfel că, meditația și relaxarea ajută la scăderea rapidă a nivelului de hormoni de stres care contribuie la ridicarea bruscă a tensiunii.

Pentru a respira corect şi într-un mod benefic pentru tensiunea arterială, este nevoie ca respiraţia să fie profundă şi reţinută pentru câteva secunde în cutia toracică.

Citeşte şi: Cu ce se vindecă ficatul gras. Medic: "Acesta este inamicul numărul 1" | Alimentele care pot "repara" afecţiunea

Exerciţiu de respiraţie pentru scăderea tensiunii

Pentru început, fiecare persoană trebuie să facă un test pentru dozarea capacităţii proprii respiratorie.

Exerciţiu se efectuează într-o poziție relaxată, preferabil așezată. Trucul care scade tensiunea fără medicamente se face de 2-3 ori pe zi, de preferință dimineața și seara.

Fiecare sesiune durează aproximativ 5 minute, dar se recomandă mărirea timpului de antrenament pentru respirație, la fiecare sesiune cu încă un minut.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole