Antena 3 CNN Externe Trei țări europene anunță noi pachete de ajutoare pentru Ucraina: sisteme Gepard, tancuri de luptă, drone și muniție

Trei țări europene anunță noi pachete de ajutoare pentru Ucraina: sisteme Gepard, tancuri de luptă, drone și muniție

R.M.
2 minute de citit Publicat la 09:22 21 Aug 2024 Modificat la 09:22 21 Aug 2024

După desfășurarea unei operațiuni militare în regiunea Kursk, Ucraina s-a văzut în fața unei situații dificile pe frontul de est, unde resursele militare au devenit tot mai limitate. În aceste condiții, Ucraina a fost nevoită să solicite noi ajutoare militare, având nevoie de sprijin pentru a-și putea menține apărarea și a rezista în fața avansului forțelor ruse din regiunea Donețk.

Un comandant ucrainean de brigadă de artilerie din estul Ucrainei a dezvăluit pentru Financial Times că redistribuirea resurselor militare ucrainene către nord, în special spre regiunea Kursk din Rusia, a facilitat avansul forțelor ruse în Donețk. Această mișcare a slăbit apărarea pe linia frontului ucrainean.

Comandantul a menționat că trupele sale se confruntă acum cu o lipsă de muniție, fiind forțate să o raționalizeze, o situație care nu a mai apărut de când sprijinul militar american pentru Ucraina a fost întrerupt de Congres, scrie armyrecognition.

Chiar și înainte de operațiunea Kursk, apărarea din Donețk începea deja să cedeze, conform unor surse militare. Din acel moment, forțele ruse au continuat să avanseze, cucerind localități și apropiindu-se de obiectivul Moscovei de a prelua controlul total asupra regiunii Donețk.

În timpul operațiunii Kursk, Ucraina a suferit pierderi semnificative de echipament militar.
 51 de unități au fost distruse, inclusiv vehicule furnizate de Germania și SUA.

La polul opus, Rusia ar fi pierdut 27 de piese de echipament militar. Un nou ajutor militar a fost necesar, și se pare că a fost deja livrat.

Trei țări europene au anunțat noi pachete de ajutoare pentru Ucraina

Pe data de 19 august, guvernul danez a anunțat un nou program de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 115 milioane de dolari. Programul are ca obiectiv principal sprijinirea capacității de apărare ale Ucrainei, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Fondurile alocate vor fi utilizate pentru achiziționarea de echipamente militare noi, atât de la industria de apărare ucraineană, cât și de la partenerii internaționali.

În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Wolfgang Buchner, a anunțat că Germania va furniza Ucrainei, până la sfârșitul anului, patru sisteme suplimentare de apărare antiaeriană IRIS-T, care acoperă diferite raze de acțiune.

Pe lângă aceste sisteme, Germania se angajează să livreze 10 tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard, 16 obuziere autopropulsate, 10 tancuri de luptă principale Leopard, drone, precum și mii de proiectile de artilerie și muniție pentru tancuri. 

De asemenea, pe 20 august, Jana Černochová, ministrul ceh al apărării, a anunțat că Republica Cehă va utiliza o parte din veniturile generate de activele rusești înghețate în Uniunea Europeană pentru a achiziționa muniție de calibru mare destinată Kievului. 

Țările europene dețin aproximativ două treimi din cele 300 de miliarde de dolari în active suverane rusești înghețate de la începutul conflictului. 

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole