Antena 3 CNN Actualitate Trei spitale din Iași mai au oxigen doar pentru câteva ore. Raed Arafat confirmă că există o criză la nivel național

Trei spitale din Iași mai au oxigen doar pentru câteva ore. Raed Arafat confirmă că există o criză la nivel național

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 14:53 31 Oct 2021 Modificat la 16:32 31 Oct 2021

Într-o intervenție la Antena 3, directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, a transmis că Spitalul Județean din Suceava trimite la Iași 50 de butelii de oxigen, iar Spitalul din Roman va împrumuta câteva butelii. O altă soluție ar fi utilizarea oxigenului produs de fabrica de oxigen a Spitalului Clinic de Obstretică-Ginecologie Cuza Vodă, a mai precizat directorul.

Alte 76 de tuburi de oxigen au fost trimise de la Galați.

Șeful DSU, Raed Arafat, a confirmat, în urmă cu puțin timp, pentru Antena 3, că ne confruntăm cu o criză.

"Există o criză pentru că sunt doar două firme mari care livrează oxigen în țară și una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari. Încercăm să aducem butelii de oxigen pre-umplute, din afara României, dacă vom reuși. În același timp, încercăm să găsim soluții interne.", a declarat Raed Arafat, la Antena 3.

"Una din soluții este folosirea oxigenului care se folosea până acum cinci ani fără nicio problemă, de o concentrație mai mică. În loc să fie 99%, este 93%. Este un oxigen care s-a folosit și se poate folosi. Și s-a dat circulară la toți să îl folosească dacă au probleme cu oxigenul."

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Sf. Spiridon din Iași, a declarat, la Antena 3, că oxigenul cu concentrație 93% este recomandat paciențilo, dar nu cel tehnic.

"Suntem într-o situație disperată. Pacientul trebuie să fie îngrijit cu un oxigen medical care să aibă o anumită concentrație. În niciun caz cu oxigen tehnic. Oxigenul tehnic conține reziduuri de ulei și alt fel de reziduuri", spune acesta.

UPDATE ora 16:00 

Conducerea DSP Iași a anunțat că duminică 50 de butelii de oxigen au fost împrumutate de la Spitalul Județean din Suceava pentru a acoperi necesarul unităților medicale din Iași.

Reprezentanții DSP Iași că „încă de săptămâna trecută au apărut disfuncționalități în ceea ce privește asigurarea continuității aprovizionării cu oxigen la nivelul cerințelor”.

„Mai precizăm că utilizarea acestui produs, oxigenul 93%, este autorizată de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. Prin urmare, în contextul pandemic actual și în condițiile apariției unor situații urgente în perioada stării de alertă, utilizarea oxigenului în concentrație de 93% reprezintă o soluție viabilă”, arată reprezentanții DSP Iași înr-un comunicat.

Conform acestora, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași folosesc aceeași sursă de oxigen. „Având în vedere că în momentul de față se întâmpină probleme cu privire la asigurarea necesarului de oxigen, considerăm că soluția propusă de CNCCI, reprezintă singura alternativă pentru situațiile în care toate rezervele vor fi epuizate”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții DSP Iași susține că sunt asigurate surse de oxigen pentru luni, 1 noiembrie, ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Județean Suceava, care a transmis, cu titlul de împrumut, Spitalului de boli infecțioase Iași, 50 de butelii de oxigen.

„O soluție complementară o reprezintă utilizarea stației de producere a oxigenului medical, de la Spitalul de Obstetrică-ginecologie Cuza-Vodă Iași, care poate asigura câte 12 tuburi de oxigen zilnic”, mai arată DSP Iași.

"În momentul de față, din nefericire în cadrul Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași mai aveam stocuri de oxigen pentru cinci ore.
Ulterior, vom fi nevoiți să folosim oxigen tehnic astfel încât pacienții să poată să beneficieze de acest tratament. Am semnalat aceste neajunsuri începând din această dimineață. Dorim să găsim o rezolvare, în continuare vrem ca pacienții să beneficieze de îngrijire medicală corespunzătoare." anunțase, inițial, Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Sf. Spiridon din Iași.

Într-un mesaj făcut public de reprezentanții spitalului, un inginer de la stația de oxigen a unității medicale acuză furnizorul de oxigen medicinal Linde că nu onorează comenzile și că nu răspund la solicitările urgente ale spitalelor. "În 4 ore rămânem fără oxigen medicinal, este mașina ISU la Galați și ni se trimit, din 8 paleți promiși, 5-6 maxim", a anunțat inginerul.

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole