Foarte fiabile, cu un randament bun și foarte bun, mai ales dacă sunt corect și eficient montate, capabile să furnizeze concomitent căldură și apă caldă menajeră, centralele care funcționează cu combustibil solid (lemn, peleți, brichete, chiar și cărbuni) sunt prima alegere pentru casele individuale care nu sunt conectate la rețeaua de gaze naturale.
Sistemul de evacuare al gazelor de ardere
Deși nu se pot număra printre modalitățile de încălzire nepoluante, centralele pe lemne nu sunt nici dintre marii poluatori. Dacă lemnul utilizat provine din tăieri autorizate, dacă este uscat sau, și mai bine, dacă se folosesc peleți sau brichete, fabricate din deșeuri lemnoase, atunci reprezintă chiar o soluție mai prietenoasă cu mediul decât cele pe gaz.
Un element care contribuie în mod esențial la volumul de noxe eliberate prin arderea combustibilului solid este chiar sistemul de evacuare al gazelor.
Pentru a fi cu adevărat eficient, diametrul și înălțimea cosului de fum trebuie să fie în acord perfect cu puterea centralei. În felul acesta coșul de fum va întreține arderea, stimulează procesele de combustie, scade cantitatea de particule emise și concentrația de gaze.
Astfel, o centrală cu o putere de 25 kw va trebui să aibă un coș cu înălțimea de 10 metri, poziționat drept, fără coturi. În funcție de poziția casei, coșul poate avea și protecție sau acoperiș propriu.
Un coș cu diametru prea mic face dificilă evacuarea gazelor, blochează arderea și reduce randamentul termic, în timp ce un coș prea larg provoacă un consum mai mare de combustibil, iar parte din căldura activă se pierde.
Este bine de știut că diametrul coșului, dar și materialele din care acesta este realizat, precum și înălțimea trebuie să fie în parametri indicați de proiectantul centralei.
Un alt aspect foarte important este ușurința în curățare a coșului de fum, iar pentru aceasta inserarea unei guri de vizitare este o măsură de siguranță suplimentară, binevenită.
Camera centralei
Pentru instalarea unei centrale termice pe lemne nu este necesară obținerea unei autorizații, ca în cazul celei pe gaz, dar o serie de norme de siguranță trebuie respectate.
Este bine de știut că inerția în funcționare a unei centrale pe lemne este foarte mare, oprirea acesteia fiind lentă și, uneori, greu de realizat. Mai mult, temperaturile produse în urma combustiei masei lemnoase sunt ridicate și fac intervenția efectivă dificilă. Toate aceste elemente impun respectarea unor reguli foarte stricte de siguranță.
Astfel, camera în care se află centrala trebuie construită în exteriorul casei. Pereții trebuie să fie din cărămidă sau BCA și este necesar ca toate materialele din această cameră tehnică să fie ignifugate. Suprafața încăperii trebuie să fie suficientă pentru a cuprinde toate componentele (puffer, boiler), dar să permită și o bună libertate de mișcare.
Camera poate avea fereastră, dar aceasta nu trebuie să fie de tip termopan, ci clasică, iar ușa va fi montată în așa fel încât să se deschidă spre exterior, fiind ideală una realizată din metal.
A păstra la îndemână un extinctor cu pulberi sau dioxid de carbon este recomandat.
Tipuri de combustibil
Centralele termice concepute pentru a arde combustibili solizi pot folosi lemn, peleți, brichete sau alte materialele combustibile. Principiul de funcționare al centralei este simplu, arderea fiind alimentată natural prin fluxul de aer a cărui circulație este întreținută de tirajul făcut de coșul de fum.
Pentru buna funcționare a centralei, pentru a-i prelungi durata de viață, dar și pentru sporirea randamentului este ideală folosirea lemnelor uscate, a peleților fără aditivi și a brichetelor cu un grad foarte mic de umiditate. Utilizarea unui combustibil corespunzător permite utilizatorilor să regleze foarte eficient temperatura și ritmul de ardere din camera de combustie a centralei, cu ajutorul unui termostat, dar și prin evitarea supraîncărcării centralei.
Utilizarea centralelor pe lemne este simplă și sigură atâta vreme cât temperaturile sistemelor circulante nu trec de 70 de grade Celsius, coșul de fum este curat, nu există surse de scântei, iar combustia din camera de ardere poate fi menținută sub control.