Antena 3 CNN Actualitate MApN a confirmat oficial că au fost găsite „resturi de la o dronă de proveniență rusească” pe teritoriul României

MApN a confirmat oficial că au fost găsite „resturi de la o dronă de proveniență rusească” pe teritoriul României

de Andreea Ştefan    |   

Forţele ucrainene au distrus 25 din cele 38 de drone ruseşti lansate în cursul nopţii, a indicat joi şeful forţelor aeriene ucrainene, transmite Reuters, citat de Agerpres. Alte trei drone „au fost pierdute după ce au trecut frontiera de stat cu România”, a declarat Mikola Oleşciuk.

Update 12:50 MApN a confirmat că au fost găsite „resturi de la o dronă de proveniență rusească” pe teritoriul României.

„Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și infrastructură portuară din Ucraina, în noaptea de 24 spre 25 iulie, în proximitatea frontierei cu România.

Ca urmare a acestei situații, Ministerul Apărării Naționale a intensificat măsurile de monitorizare și supraveghere a spațiului aerian național cu forțele și mijloacele aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană. Începând cu ora 1.32, două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Finlandeze au decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru monitorizarea situației aeriene. Aeronavele au revenit în bază în jurul orei 3.25.

De asemenea, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea. Ca urmare, a fost transmis, în jurul orei 1.20, un mesaj RO-Alert, iar la ora 2.13 a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate.

Echipe ale Ministerului Apărării Naționale execută, la acest moment, cercetări în teren, pentru căutarea unor eventuale obiecte căzute pe teritoriul național, ca urmare a atacurilor executate asupra infrastructurii portuare ucrainene în ultimele două nopți.

Menționăm că, în ceea ce privește investigațiile începute ieri, 24 iulie, de către specialiști din cadrul MApN, SRI și MAI, până la acest moment, la prima dintre cele trei locații identificate ca posibile zone de incidență, din proximitatea localității Plauru, jud. Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de proveniență rusească de tip Geran1/2. Cercetările vor continua și astăzi, pentru acoperirea întregii zone. Facem precizarea că toate locațiile identificate drept posibile zone de incidență se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură.

MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional”, a transmis MApN într-un comunicat.

Știre inițială

„Noaptea trecută, inamicul a folosit 38 de drone de atac Shahed-131/136, atacând infrastructuri ucrainene în câteva zone, inclusiv sudul regiunii Odesa şi centrul Ucrainei', a declarat Mikola Oleşciuk.

Portul dunărean Izmail din regiunea Odesa a fost atacat de drone pentru a doua noapte consecutiv.

Potrivit guvernatorului Oleh Kiper, două persoane au fost rănite când resturi de drone au căzut peste o casă din districtul Izmail.

Autorităţile din capitala Kiev şi din regiunea Jitomir au spus că şi aceste regiuni au fost vizate de drone.

Guvernatorul din Jitomir a anunţat că sistemele de apărare antiaeriană au lovit majoritatea celor 10 ţinte, dar resturi de drone au avariat zece case şi o infrastructură.

Şeful administraţiei militare a Kievului, Serhii Popko, a afirmat că dronele au venit din mai multe direcţii, dar toate au fost distruse de apărarea antiaeriană. Nu au fost semnalate pagube sau victime la Kiev, a adăugat el.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile