Antena 3 CNN Life Sănătate "Tratamentul arsului mare în România e o glumă sinistră”

"Tratamentul arsului mare în România e o glumă sinistră”

1 minut de citit Publicat la 11:23 28 Noi 2016 Modificat la 11:23 28 Noi 2016

In Statele Unite ale Americii, Dragos Pieptu a inteles “simplitatea regulilor care guverneaza tratamentul arsilor”. Acasa, in Romania, n-a putut totusi sa le aplice. In materie de arsi grav ducem lipsa de orice - acesta e diagnosticul chirurgului plastic Pieptu, scrie dela0.ro.

Pasiunea profesionala a chirurgului plastic Dragos Pieptu sunt marii arsi. Asta si-ar fi dorit sa faca, cu prioritate, in cariera sa. CV-ul sau mentioneaza printre altele si un stagiu de pregatire la Galveston, Texas, Statele Unite ale Americii, unde exista unul dintre cele mai bune centre pentru arsi din lume.

Acolo a inteles Dragos Pieptu “simplitatea regulilor care guverneaza tratamentul arsilor”. Inainte de Galveston a mai trecut prin centrele de arsi din Ludwigshafen, Germania si Lyon, Franta. De pe continentul nord-american a plecat insa cu ideea si convingerea ca in cinci ani un centru de arsi poate ajunge macar la nivelul celor din Germania si Franta.

In 1999, la 36 de ani, doctorul Pieptu a ales sa se intoarca definitiv in tara. A revenit cu doua ganduri clare in minte: sa-i ajute pe altii sa devina plasticieni foarte buni si sa participe la dezvoltarea centrului de arsi care se construia in curtea Spitalului de Urgenta Iasi.

“Au trecut 18 de ani. Primul gand l-am indeplinit. Am cativa colegi care au inceput cu mine si azi lucreaza in intreaga lume. Putini, dar foarte buni. Al doilea nu am reusit pentru ca intre timp centrul s-a volatilizat. Fara infrastructura decenta nu poti avea tratament minim decent la arsi. Am avut cativa pacienti arsi grav salvati, dar asta nu e un succes. Din contra, e un motiv sa gust mai tare esecul”, debuteaza confesiunea chirurgului Pieptu, intr-un schimb de emailuri cu Dela0.ro.

Etichete: arsi colectiv
Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole