Aceste tradiții reprezintă rădăcinile industriei spa de astăzi, astfel încât, pe măsură ce consumatorii caută din ce în ce mai mult experiențe spa autentice, există o renaștere a interesului pentru izvoarele termale/minerale din întreaga lume.
Iată câteva informații utile despre proprietățile și beneficiile apelor termale.
Ce afecțiuni pot ameliora băile în ape termale?
Tratamentele terapeutice naturale precum balneoterapia sunt practicate în întreaga lume, pentru ameliorarea diferitelor afecțiuni.
Cele mai multe dintre problemele inflamatorii și degenerative persistă pentru o perioadă lungă de timp și oamenii tind să caute diverse opțiuni medicale, în scopul ameliorării durerilor. Pe lângă tratamentul alopat, pacienții apelează și la terapii naturale, una dintre acestea constând în cure de tratament în stațiunile cu ape termale.
Astfel de izvoare termale conțin din abundență minerale și oligoelemente, care ar putea avea efecte benefice asupra bolilor de piele și simptomelor artritei. De asemenea, este recunoscut faptul că terapia prin căldură și hidroterapia sunt eficiente pentru ameliorarea durerilor în cazul afecțiunilor musculare.
Este important să consulți întotdeauna medicul înainte de a planifica astfel de tratamente balneare, pentru a avea confirmarea că acestea sunt sigure pentru tine.
Unde poți beneficia de tratamentele cu apă termală?
În țara noastră se regăsesc numeroase astfel de izvoare termale, dintre care câteva sunt renumite pentru efectele terapeutice. An de an, sute de persoane vizitează aceste locuri, pentru a beneficia de tratamente balneare și proceduri în centrele de tratament din stațiunile balneare.
Apele minerale și termale din România sunt bogate în brom, sodiu, magneziu și sulf și sunt căutate pentru tratarea diverselor afecțiuni dermatologice, gastro-intestinale sau metabolice.
Dacă te tentează ideea unor zile de vacanță și a unor cure terapetutice, în același timp, poți alege să vizitezi stațiunile balneare din România, unde poți beneficia de un astfel de sejur 2 în 1. Cele mai cunoscute astfel de stațiuni se regăsesc pe Valea Oltului - Călimănești-Căciulata, Băile Olănești, în Caraș-Severin - Băile Herculane, Bihor - Băile Felix sau Harghita -Tușnad.
Indiferent când te hotărăști să profiți de câteva zile libere și să încerci tratamentele cu ape termale, ai posibilitatea de a face o rezervare în Călimănești-Căciulata, o stațiune balneo-climaterică unde tratamentele sunt disponibile pe tot parcursul anului.
Ca opțiuni de cazare in Caciulata, poți alege dintre numeroase pensiuni și hoteluri, iar în zonă poți vizita Mănăstirea Cozia, ctitorită de Mircea cel Bătrân, Parcul Central Căciulata. Pentru cei mici atracția o reprezintă Aqua Park-ul din stațiune. Tot pe Valea Oltului se găsesc și stațiunile Băile Olănești, Băile Govora și Ocnele Mari.
Ce sunt izvoarele termale?
Apa termală este apa provenită dintr-un izvor subteran care conține multe minerale și oligoelemente. Pe parcursul circuitului prin munți, de la sute de metri adâncime până la suprafață, apa se îmbogățește cu aceste minerale ce pot avea efect terapeutic.
Apa termală este, prin urmare, un tip de apă minerală care se găsește la mare adâncime în subteran și conține proprietăți curative, fiind lipsită de bacterii și poluare.
Apa termală în rutina de îngrijire a tenului
Apa termală are nenumărate beneficii și este folosită de mii de ani pentru a trata artrita, durerile articulare, arsurile și diferite afecțiuni dermatologice, dar și pentru îngrijirea tenului.
A fost utilizată din cele mai vechi timpuri, datorită beneficiilor sale recunoscute asupra tenului. Grație efectului său purificator și proprietăților antioxidante, apa termală este indispensabilă pentru persoanele cu piele atopică. Dacă ai pielea uscată sau sensibilă ori dacă suferi de rozacee sau psoriazis, apa termală poate ameliora efectele acestor patologii cutanate specifice.
Beneficiile asupra pielii variază în funcție de compoziția minerală a diferitelor tipuri de apă termală: unele vor fi mai hidratante, în timp ce altele vor oferi un efect calmant.
De asemenea, apa termală este excelentă pentru tratarea eczemelor și a arsurilor solare, pentru calmarea tenului expus la soare. Pentru acest tip de afecțiuni, este indicat să se aleagă un tip de apă termală bogată în siliciu și oligoelemente și mai puțin mineralizată, ceea ce va favoriza vindecarea, dar și protejarea pielii de poluare și de factorii externi nocivi.
Beneficiile apelor termale
De mult timp se crede că băile termale aduc beneficii sănătății. Calitățile terapeutice asociate băilor în apele termale se datorează, în mare parte, mineralelor care pot stimula circulația sângelui. Fiecare izvor termal se mândrește cu propriul amestec hibrid de minerale care variază în funcție de geologia zonei, curele de tratament fiind recomandate în funcție de afecțiuni. Printre beneficiile băilor termale se numără:
-
Stimularea circulației sângelui
Conținând o varietate de minerale, cum ar fi calciul, sodiul sau sulful, băile în apele termale naturale ajută pielea să rețină o parte dintre aceste minerale, ceea ce face ca presiunea hidrostatică să crească. Pe măsură ce se desfășoară acest proces, circulația și fluxul de oxigen cresc.
-
Favorizarea somnului și reducerea stresului
Scufundarea corpului în apele termale și minerale poate fi considerat un un reductor natural al stresului. Mineralele din apă contribuie la procesul de vindecare psihologică, în timp ce căldura din izvoarele termale relaxează mușchii. Ambele experiențe pot contribui la inducerea unui somn mai bun și mai liniștitor.
-
Ameliorarea durerii în mod natural
Se consideră că băile în piscinele cu apă termală pot ameliora durerile cauzate de afecțiunile musculare cronice, artrită sau chiar fibromialgie. În plus, atunci când corpul tău este scufundat în apa termală, flotabilitatea încurajează mișcarea liberă, prin susținerea naturală a articulațiilor.
-
Ameliorarea problemelor dermatologice
Conținutul ridicat de siliciu care se găsește în izvoarele termale poate ajuta pielea uscată și aspră să devină mai netedă și mai catifelată, iar conținutul de sulf al apei poate ameliora simptomele eczemelor și psoriazisului.
În concluzie, balneoterapia este precursoarea ședințelor sofisticate la spa și merită încercată, fie și ca alternativă de relaxare. Iar dacă o astfel de experiență aduce și beneficii sănătății, va fi cu atât mai mult apreciată.