O plantă utilizată pe scară largă în medicina tradiţională chinezească ar putea deţine cheia pentru dezvoltarea unei noi terapii contra osteoporozei ce ar putea preveni pierderea densităţii osoase fără a cauza efecte secundare, informează agenţia Xinhua care citează rezultatele unui nou studiu.
Folosind un compus derivat din salvie roşie, cunoscută şi sub numele de salvie chinezească, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea British Colombia (UBC) din Canada au descoperit o modalitate de a bloca în mod selectiv o enzimă numită catepsina K (CatK), ce joacă un rol important în descompunerea colagenului din oase în timpul procesului de osteoporoză.
În ultimii ani, producătorii din industria farmaceutică preocupaţi de dezvoltarea de medicamente contra osteoporozei şi-au concentrat atenţia pe blocarea CatK. Însă, numeroase studii clinice realizate până în prezent s-au confruntat cu eşecuri cauzate de apariţia efectelor secundare printre care s-au numărat cazuri de accident vascular, fibroză chistică sau probleme cardiovasculare.
În prezentul studiu, cercetătorii au testat un derivat din salvie chinezească şi au descoperit că aceasta a prevenit pierderea osoasă şi a crescut densitatea minerală osoasă în cazul şoarecilor trataţi cu acest compus cu 35%, în comparaţie cu grupul de control.
Studiul confirmă rezultatele unei cercetări efectuate anterior care s-a concentrat pe eficacitatea salviei roşii - denumită ''Danshen'' în China şi utilizată pentru tratarea problemelor osoase - în stoparea activităţii CatK.
CatK reprezintă o enzimă multifuncţională având roluri importante în alte zone ale corpului, iar blocarea sa totală este motivul pentru care se declanşează efectele secundare neaşteptate ale altor medicamente în curs de dezvoltare.
Compusul din salvie conceput de UBC blochează doar activitatea CatK care duce la degradarea colagenului din oase prevenindu-se astfel descompunerea acestuia şi apariţia efectelor secundare nedorite.
De asemenea, tratamentul ar putea fi utilizat pentru tratarea unei varietăţi de boli de oase şi de cartilaje, precum artrita şi anumite cancere osoase.
Osteoporoza este o problemă de sănătate la nivel mondial care va afecta una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi, industria farmaceutică investind multe miliarde de dolari pentru găsirea unor tratamente pentru stoparea evoluţiei acesteia, precizează sursa citată.
Studiul UBC a fost publicat marţi în ''Journal of Bone and Mineral Research''.