Tehnologia a avansat mult, iar astfel, și segmentul de înfrumusețare s-a dezvoltat. Vorbim despre un tratament unic cu radiofrecvență fracționată, care ajută la stimularea producției de colagen și elastină. În final, pielea tratată va fi întinerită, luminoasă, întinsă și fără cicatrici.
Oana Manciu, medic chirurg, plastician și estetician, a explicat, în cadrul emisiunii "Numai de bine" de la Antena 3, cum putem trata tenul afectat de cuperoză sau rozacee, dar şi ce presupune o procedură cu radiofrecvenţă fracţională.
"Ce face de fapt acest aparat de radiofrecvență? Livrează o energie termică și realizează niște leziuni controlate la nivelul dermului profund, iar asupra melasmei inhibă producția de pigment, adică de melanină, și astfel pielea devine mult mai luminoasă și mult mai întinsă, are un aspect mult mai plăcut și mai ferm la atingere", explică dr. Manciu.
Îndepărtarea cicatricilor sau reducerea ridurilor fine, prin procedura de radiofrecvenţă fracţională
În decursul consultației de astăzi, pacienta s-a plâns de prezența cearcănelor, a ochilor obosiți, precum și a petelor apărute în urma expunerii excesive la soare. Așa că vom face o terapie cu radiofrecvență fracționată, transmisă printr-un sistem de microneedling. Acele fiind placate cu aur, toată zona va fi sterilă, nu există niciun risc de contaminare și vom trata aspectul obosit al ochilor, prezența cearcănelor, precum și a petelor care sunt vizibile la nivelul obrajilor, la nivelul frunții, precum și la nivelul bărbiei.
Este o procedură dureroasă?
"Procedura nu este deloc dureroasă, absolut deloc. De asemenea, un alt avantaj al acestei proceduri este că poate fi ales de către oricine își dorește un aspect nou pentru pielea sa.
Se folosește pentru orice tip de ten, deci absolut orice persoană poate să recurgă la acest gen de tratament. Este singurul aparat aprobat de oragnizația americană pentru tratarea acestor leziuni pigmentare, precum și a leziunilor vasculare, cum sunt cuperoza sau rozaceea.
După trei-patru ședințe, pacientele observă îmbunătățiri vizibile la nivelul feței și pentru menținerea acestui rezultat se recomandă să evite expunerea îndelungată la soare. Recomand pacientelor să folosească constant creme de protecție solară", spune dr. Manciu.
În cazul tratamentului cu radiofrecvență fracționată nu pot exista reacții adverse
"În schimb, după procedură, pielea devine ușor roșiatică, dar roșeață care ține maxim două ore, după care pacienta nu mai prezintă absolut nimic la nivelul feței. Imediat după procedură, se aplică la nivelul feței o cremă cu factor de protecție și pacienta pleacă foarte bine din clinică să își reia activitățile.
Ne putem machia, totuși nu avem voie în ziua respectivă să ne expunem la soare. Din a doua zi, adică la 24 de ore, ne putem expune la soare foarte bine, nu există absolut niciun risc", completează medicul.
Dr. Manciu: "Se recomandă cam 3-4 ședințe"
"În funcție de patologia fiecărei paciente și de gradul de toleranță al pacientei, se recomandă cam 3-4 ședințe, de exemplu, pentru leziunile pigmentare, pentru melasmă. Dar efectele sunt de lungă durată. Ședințele sunt spațiate la patru săptămâni, deci nu mai devreme de patru săptămâni, pentru că după 25 de ani, timpul de reînnoire celulară este cam la patru săptămâni și atunci trebuie să așteptăm această perioadă pentru ca organismul să aibă timp să sintetizeze colagenul și elastina", mai spune dr. Manciu.
Durata rezultatelor diferă în funcție de zona și problema tratată. De exemplu, efectul de rejuvenare și estompare a ridurilor se menține aproximativ un an de zile, dacă stilul de viața este unul sănătos. În schimb, în cazul cicatricilor, rezultatele sunt permanente, atâta timp cât nu apar unele noi.