Antena 3 CNN Politică Traseismul face victime. Mai mulți primari au rămas fără mandat după ce au schimbat partidul

Traseismul face victime. Mai mulți primari au rămas fără mandat după ce au schimbat partidul

Dan Gabor
2 minute de citit Publicat la 22:15 08 Sep 2020 Modificat la 22:15 08 Sep 2020

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Prahova, remis presei marți, prin Ordin al prefectului au încetat de drept, înainte de expirarea duratei normale, mandatele a doi consilieri județeni și a 14 consilieri locali din Albești Paleologu (3), Măgurele (3), Scorțeni (2), Iordăcheanu (4) și Posești (2).

O decizie similară a fost luată și în cazul primarilor prahoveni din Băicoi, Mizil și Bărcănești.

„Conform legislației în vigoare, în situația în care mandatul primarului ales la alegerile locale din anul 2016 a încetat înainte de termen, atribuțiile acestuia sunt preluate de către viceprimarul ales, care devine viceprimar cu atribuții de primar”, a transmis Prefectura Prahova.

Cum au fost votați primarii de-a lungul mandatelor, indiferent de culoarea politică

Votăm omul, nu partidul, asta ar fi poate cea mai întâlnită explicaţie pe care o dau primarii care de-a lungul mandatelor de edil au schimbat culoarea politică. Astfel că şi la vară, când avem alegeri locale, vor cere votul cetăţenilor o nouă garnitură de candidaţi care au în palmares trecerea de la un partid la altul.

ALEGERI LOCALE 2020. Senatorul Emanoil Savin a trecut săptămâna trecută la Pro România pentru a candida în iunie la alegerile pentru Primăria Ploieştiului. Acesta a fost în trecut membru PC până în 2006, când a trecu la PD şi PDL, iar după fuziune în PNL. În 2016 s-a înscris în Partidul Social Democrat pentru a candida pe listele partidului la alegerile parlamentare. Din 2004, până în 2016, Emanoil Savin a fost primar al oraşului Buşteni.

ALEGERI LOCALE 2020.  Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei în perioada 2004-2012 revine în cursa pentru primăria oraşului la alegerile din acest an. Solomon a devenit primar în 2004 candidând din partea PSD, pentru ca la alegerile din 2008 să fie ales din partea PDL. Între timp, Solomon a trecut la PP-DD, apoi la Pro România, formaţiune pe care însă a părăsit-o, iar în vară ar urma să candideze susţinut de Partidul Ecologist Român.

ALEGERI LOCALE 2020.  Primarul comunei Comana din judeţul Giurgiu, Aurel Enache, reprezintă un alt caz de traseism politic. Acesta se află în prezent la al treilea mandat. A fost iniţial membru PSD, a trecut ulterior la PDL, a ajuns în PNL în urma fuziunii celor două formaţiuni de dreapta, pentru ca înainte de alegerile din 2016 să revină în PSD.

ALEGERI LOCALE 2020.  Rămânem în Giurgiu, unde la doar 30 de kilometri distanţă se află oraşul Mihăileşti care este păstorit din 2000 de Mihai Dobre. Acesta a fost membru PD, apoi PDL, pentru ca în 2012 să se înscrie în PNL, iar din 2014, după că alianţa USL s-a rupt, acesta a trecut la Partidul Social Democrat.

ALEGERI LOCALE 2020. Un alt exemplu de primar traseist se regăseşte şi în localitatea Prejmer din judeţul Braşov. Edilul Şerban Todorică-Constantin se află la şefia comunei din 2012, când a trecut de la PSD la PDL. În prezent acesta este membru al Partidului Naţional Liberal.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole