Antena 3 CNN Economic Transport funerar international, solutia in momentele de cumpana ale vietii !

Transport funerar international, solutia in momentele de cumpana ale vietii !

Atunci când cineva moare peste hotare, acesta e un prilej de stres, implicand si o perioada de doliu, iar circumstantele pot fi agravate si de necesitatea unui transport funerar international, având de-a face cu un sistem de organizare ce nu va este cunoscut, fiind si departe de casă. Cu toate acestea, puteţi obţine ajutor de la autorităţile romane din acea tara, prin ambasada sau consulat.

Citiţi acest articol pentru a afla ce să faceti şi ceea ce puteţi obţine dacă cineva drag sau un prieten moare în străinătate. Cei de la consulat sau ambasada vor putea să vă dea sfaturi despre ceea ce trebuie facut. Dacă sunteţi acolo printr-un pachet turistic, adica unul de vacanţă, ar trebui să existe un mijloc de ajutor din partea organizatorilor sau a unor reprezentanti din acea staţiune turistica, de îndată ce-i puteţi gasi.

Unele companii mai mari sau tour operatori au echipe ce intervin rapid si pot să vă ajute cu toate formalitatile. Dacă sunteţi notificat despre moartea unei alte persoane, trebuie sa luati legatura cu ei tot prin consulatul sau ambasada Romaniei.

Înregistrarea decesului - toate decesele petrecute in alte state decat cele de origine trebuie să fie înregistrate în ţara în care persoana a murit. Consulul nostru de acolo va fi în măsură să vă consilieze cu privire la modul in care poate fi facut acest lucru. În unele ţări, puteţi înregistra, de asemenea, decesul la ambasada Romaniei, ceea ce înseamnă că veţi obţine un document de înregistrare a decesului ce poate fi folosit pentru repatrierea decedatului.

 

Atunci când declarati decesul unei persoane in afara Romaniei, ar trebui să detineti urmatoarele informaţii despre persoana care a murit, adica urmatoarele date: numele complet, data si locul decesului, numarul paşaportului, data si locul in care paşaportul a fost emis, detalii cu privire la cea mai apropiata ruda care declara decesul, dacă dvs. nu sunteţi ruda cea mai apropiată a persoanei in cauza.

Puteţi aranja fie pentru a organiza o înmormântare in tara respectiva, incinerarea (daca religia persoanei permite acest lucru) sau puteti face pregatiri pentru ca trupul neinsufletit să fie repatriat în Romania, insa acest lucru implica unele cheltuieli destul de mari. Aceasta procedura este cunoscuta sub numele de repatriere, deoarece necesita indeplinirea unor proceduri complexe, inclusiv a respectarii unor conditii de transport.

Dacă doriţi ca funeraliile să aibă loc în Romania, va trebui să apelati la firme ce se ocupa cu astfel de decese internaţionale, firme care vă pot consilia cu privire la aranjamentele ce trebuiesc facute acolo, in functie de specificul tarii respective. Înainte de a putea aduce sicriul acasă, veţi avea nevoie de următoarele documente (lista nefiind exhaustiva): o traducere legalizată a certificatului de deces străin din ţara în care persoana a murit, o autorizatie speciala ce va permite transportul din acea tara catre Romania, precum si un certificat de îmbălsămare.

Dacă există dovezi că moartea s-a întâmplat în circumstanţe suspecte, Ambasada Romaniei va putea să vă ofere sfaturi despre colaborarea dvs. cu autorităţile locale, cu organele de politie si cu cele ale justitiei din acea tara. Ei vor fi, de asemenea, în măsură să vă consilieze cu privire la modul in care puteti obţine consultanţă juridică. Astfel, va veti asigura ca faceti cele mai bune demersuri pentue a repatria trupul neinsufletit in Romania, in cel mai scurt timp, fara prea multe complicatii, amanari sau proceduri inutile.

O firma de transport funerar va va asigura toate conditiile pentru ca trupul decedatului sa ajunga in tara de bastina in cel mai scurt timp posibil.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile