Câte transplanturi s-au realizat în ţara noastră în 2020?
''Anul acesta s-au efectuat 236 de transplanturi de organ solid, pornind de la 64 de donatori aflați în moarte cerebrală. Chiar și astăzi pot spune că este o operație de prelevare multiorgan în desfășurare. Acestea au dus la efecturarea a 52 de transplanturi hepatice de la donatori în moarte cerebrală și 120 de transplanturi renale de la donatori aflați în moarte cerebrală, patru transplanturi cardiace și un transplant pulmonar. Pe lângă acestea s-au mai efectuat opt transplanturi hepatice de la donatori în viață și 51 de transplanturi renale de la donatori în viață''.
A fost un an destul de greu, din punct de vedere al sănătății. Aș vrea să comparăm cu anul trecut, cu 2019. Cum a fost, din punct de vedere al transplanturilor? Mai greu, mai ușor?
''Aș putea spune că ceva mai ușor, deoarece nu ne confruntam cu pandemia SARS-CoV-2 care a adăugat obstacole suplimentare în calea celor care realizează transplanturile de organe. Practic, recomandarea Agenţiei Naţionale de Transplant a fost de a continua activitatea către centre, atât timp cât este în favoarea pacientului''.
În acest fel şi respectând această indicaţiei, a existat cel puţin un centru de organ solid pe teritoriul ţării noastre care să efectueze transplant pacienţilor.
Donarea de organe a fost îngreunată de pandemie?
''Da, s-au făcut niște modificări pe parcurs, din mers, și anume, s-au introdus în algoritmul de testare atât echipele de prelevare, cât și pacienții, donatorii și receptorii pentru a reduce, atât contaminarea pacienților care au parte de un tratament imunosupresor după transplant, cât și transmisibilitatea infecției medicilor care efectuează procedura, astfel încât, putem spune că nu am avut mortalitate la pacenții transplantați prin virusului SARS-CoV-2''.
Dacă ar fi să facem o comparație cu 2019, câte transplanturi au fost în 2020?
''În 2019 au fost 85, în 2020, 65. Este o scădere, dar trebuie să avem în minte faptul că au fost programe de transplant care și-au redus activitatea până la 10% din activitatea anterioară. Totuși am încercat să păstrăm această metodă terapeutică în arsenalul medicilor noștri''.
Dacă vrem să ne înscriem în registrul de donatori, ce ar trebui să facem?
''Se poate completa o declarație notarială, la orice notar public prin care se manifestă pe perioada vieții, dorința de a intra în registrul donatorilor în viață'', a spus dr. Radu Zamfir, director Agenţia Naţională de Transplant.