Adana este un oraș cam cât Bucureștiul și cu o populație asemănătoare, 1,8 milioane de locuitori. Acum, aşezarea e plină de blocuri spulberate în urma cutremurelor care au avut loc ieri dimineață.
Trei morți au fost doar în blocul prăbuşit pe jumătate, din faţa căruia a transmis echipa Antena 3 CNN. Clădirea a rezistat cutremurului iniţial de magnitudine 7.8, dar nu şi replicii de 7.5 care a venit câteva ore mai târziu.
Toți cei care sunt în zonă se tem că în eventualitatea unei noi replici, care ar putea să fie 6-7 grad, întreg blocul s-ar putea prăbuși peste clădirile alăturate.
Acesta este pericolul în acest moment. Ca acest imobil sunt foarte multe altele.
Oamenii sunt adunați în jurul clădirilor dărăpănate, încearcă să vadă ce se întâmplă. Sunt alte imobile în jur, mai moderne, care au rezistat.
Mulţi dintre cei care au rămas fără locuinţe au fost mutaţi provizoriu de autorităţi în diverse clădiri ale municipalităţii: săli de sport, amfiteatre, hale șamd. Sunt şi unele zone în care au fost montate corturi pentru sinistraţi.
Ceilalți, neafectaţi încă de seism, stau fiecare la casa lor și se tem. Pentru că nimeni nu știe cât vor mai dura replicile.
În drumul spre Adana, pe autostrada Istanbul - Ankara, am văzut sute și sute de trailere de convoaie umanitare, de tiruri cu ajutoare, mașini ale pompierilor venite în ajutor dinspre Capitală şi dinspre Europa.
Parte din ajutorul internațional care aterizează la Istanbul şi Ankara este mai apoi transmis către Adana, unul din orașele grav afectate.
Celălalt este Gaziantep și, cumva, este o falie de vreo 150-200 de kilometri, cu localități efectiv rase de pe fața pământului. Și vom ajunge și acolo în orele următoarele.
Vom sta de vorbă și cu românii care au trecut prin acest coșmar, pe care specialiștii îl descriu, unul dintre cele mai mari dezastre care a lovit vreodată această țară.
Între timp, bilanțul morților din Turcia şi Siria a sărit de 5.000. Peste 5.500 de clădiri au fost distruse doar în Turcia, în urma cutremurilor de ieri.