Antena 3 CNN Actualitate Corespondență Antena 3 CNN de la Washington: Care sunt mizele României la Summitul NATO

Corespondență Antena 3 CNN de la Washington: Care sunt mizele României la Summitul NATO

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 16:45 09 Iul 2024 Modificat la 17:37 09 Iul 2024

Summit crucial, cu miză uriașă și pentru România. Președintele Joe Biden și omologii săi din NATO se întâlnesc la Washington. Vor fi luate decizii majore, care vor aduce schimbări inclusiv pe flancul estic al Alianței. Discuțiile se vor concentra pe sprijinul de lungă durată pentru Ucraina, pe posibilitatea ca aceasta să adere la NATO, dar și pe viitoarele alegeri din Statele Unite, mai ales pe riscurile de securitate pe care le-ar aduce o eventuală revenire a lui Donald Trump la Casa Albă.

Sabina Preda și Sergiu Cora, trimișii speciali Antena 3 CNN la Washington, urmăresc mizele acestui summit şi aduc cele mai importante detalii de la Washington

"32 cei mai importanți lideri ai lumii, vor ajunge astăzi în capitala Americii, în Washington, DC și ne așteptăm de mâine încolo la decizii importante care privesc şi țara noastră. Decizii importante, pentru că avem un summit de importanță majoră în lumina alegerilor din Statele Unite, dar şi a alegerilor și din Europa.

Am văzut ce se întâmplă, am văzut schimbările de putere și evident că acest lucru va influența și Alianța Nord-Atlantică. Delegația României va ajunge astăzi în jurul orei 14:00, ora locală. Vorbim de președintele Klaus Iohannis, care va veni împreună cu ministrul de Externe, Luminița Odobescu, dar și cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Ce îşi dorește România de la Summitul NATO 2024

România îşi dorește mai multă prezență din partea forțelor americane pe teritoriul nostru. Dar, de asemenea, un subiect foarte important va fi securitatea Mării Negre. S-a discutat foarte mult despre acest aspect, mai ales că România a cedat un sistem Patriot Ucrainei. Ar trebui cumva să primim ceva în schimb. Delegația noastră va milita pentru acest lucru la acest summit pentru că securitatea Mării Negre este de o importanță majoră, pentru că în continuare, războiul din Ucraina există. Și da, Alianța Nord-Atlantică trebuie să supravegheze tot flancul estic.

În această dimineață John Kirby, purtătorul de cuvânt al președintelui Statelor Unite ale Americii pe probleme de securitate națională, vorbea despre atacul Rusiei de ieri, în Ucraina, acolo unde cel mai mare spital de copii a fost bombardat de ruși. Vorbea de anunțuri majore în ceea ce privește apărarea anti-aeriană pentru Ucraina. Anunțuri pe care le vom auzi de mâine.

John Kirby vorbea inclusiv despre rachete cu la rază lungă de acțiune, armament american care se folosește în Ucraina şi despre faptul că că aliații ar trebui să dea mai mulți bani, să depășească acel procent de 2% din PIB pentru apărare", au transmis Sabrina Preda şi Sergiu Cora, trimișii speciali Antena 3 CNN la Washington

Temele pricipale de la Summitul NATO 2024

Summitul NATO din Washington D.C., care are loc în iulie 2024, este un eveniment de mare importanță pentru alianță, concentrându-se pe discuții și decizii strategice cheie. Agenda include diverse întâlniri la nivel înalt și ceremonii, cum ar fi reuniunea Consiliului Nord-Atlantic, discuții cu partenerii din Indo-Pacific și reuniunea Consiliului NATO-Ucraina​.

Printre temele principale ale acestui summit se numără:

  1. Războiul din Ucraina:

    Summitul vine în contextul războiului continuu dintre Rusia și Ucraina, unde NATO și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina. Se discută despre posibilitatea utilizării armelor furnizate de Occident pentru atacuri în interiorul Rusiei​.
  2. Apărarea colectivă și cheltuielile militare:

    Un subiect important este cheltuielile pentru apărare ale statelor membre. S-a anunțat că un număr record de 23 din 32 de state membre NATO își îndeplinesc țintele de cheltuieli de apărare de 2% din PIB-ul țării lor.
  3. Extinderea NATO și parteneriatele internaționale:

    Se discută despre relațiile cu partenerii internaționali și extinderea alianței, cu un accent special pe cooperarea cu partenerii din regiunea Indo-Pacific și pe întărirea relațiilor cu Uniunea Europeană​.
  4. Amenințări globale și securitatea cibernetică:

    Summitul abordează și provocările globale, inclusiv amenințările cibernetice și necesitatea întăririi securității în acest domeniu​.

Pe lângă sesiunile de lucru, summitul include și evenimente sociale, cum ar fi cinele oficiale organizate pentru liderii statelor membre și miniștrii de externe și de apărare ai acestora​.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole