Preşedintele PMP, senatorul Traian Băsescu, a declarat că nici ministrul Justiţiei, nici premierul nu pot fi absolviţi de "tărăboiul" generat de modul cum au promovat OUG 13/2017, adăugând că, faţă de protestele din stradă, rămâne întrebarea dacă de fiecare dată când au loc asemenea manifestaţii trebuie să cadă guverne, dacă acestea îşi repară eventuala greşeală, fără a se ţine cont de calea constituţională a moţiunii de cenzură.
"Au greşit fundamental prin modul de promovare a unei ordonanţe de urgenţă sensibile şi nici ministrul Justiţiei, nici premierul nu pot fi absolviţi de tărăboiul care a ieşit prin promovarea unei ordonanţe de urgenţă sensibilă fără să o pună în dezbatere publică", a declarat Traian Băsescu, întrebat dacă solicitările protestatarilor din Piaţa Victoriei, care cer demisia Guvernului Grindeanu, sunt justificate.
Băsescu a spus că, fiind om cu experienţă în administraţie, nu poate fi convins că în cadrul Guvernului s-a produs o discuţie în şedinţa în care a fost adoptată OUG 13/2017.
"Mă aşteptam, dacă s-a publicat stenograma, să văd că a intervenit ministrul de Interne, să văd că a intervenit ministrul de Externe, e şi jurist Meleşcanu şi avea şi Directiva 343, conform notei de fundamentare la implementare în această ordonanţă. A intervenit ministrul Economiei sau ministrul Administraţiei Publice? E, aici e problema, şi aici este clar o responsabilitate a lui Grindeanu că nu a împins lucrurile la o discuţie ", a spus Băsescu.
El a adăugat că un alt lucru legat de desfăşurarea şedinţei de Guvern din 31 ianuarie pare a fi acela că "nu a avut nimeni ordonanţa pusă în faţă (dintre miniştri - n.r.), decât atunci când s-a anunţat (...) ordine de zi suplimentară".
Despre dosarul instrumentat la DNA pe tema modului de adoptare a OUG 13, el a spus: "Să vedem, pentru că până la urmă pot pleca de la altă premisă".
"Un ministru este un om politic, numit acolo politic cu obiective politice. El poate să-şi scrie actul normativ şi singur dacă vrea, fără să ia avize de la Direcţii (de specialitate - n.r.). Este opţiunea lui şi vede dacă i-o acceptă Guvernul sau nu. Este responsabilitatea lui şi vede dacă i-o acceptă Guvernul sau nu, dar Guvernul pentru că e solidar cu deciziile pentru că solidar cu deciziile trebuie să fie în cunoştinţă de cauză", a opinat liderul PMP.
Băsescu a apreciat, de asemenea, că 'este o mare greşeală a Executivului, a premierului că la pachet cu abrogarea OUG 13 nu l-a remaniat şi pe ministrul Justiţiei'.
"Cred că este o mare greşeală a Executivului, a premierului, că la pachet cu abrogarea OUG 13 nu l-a remaniat şi pe ministrul Justiţiei, domnul Iordache. Este clar responsabilitatea ca ministru al unui minister de linie îi aparţine în primul rând, din punct de vedere politic", a afirmat Băsescu.
Băsescu a spus, totodată, că ieşirea oamenilor în stradă este "un semn al democraţiei", dar rămâne întrebarea dacă în urma unor astfel de acţiuni trebuie să cadă guverne dacă cei contestaţi îşi repară greşeala.
"Ar fi cam la al treilea Guvern din 2012 încoace care cade pe presiunea străzii. A căzut Guvernul Boc pe manifestaţiile din 2012, a căzut Guvernul Ponta pe 'Colectiv', cade şi Guvernul Grindeanu pe o ordonanţă de urgenţă, pe manifestaţiile... Deci, trei Guverne căzute urmare a manifestărilor din stradă, a atmosferei. Trebuie să vedem, mai avem stabilitate ... Ieşirea oamenilor în stradă este un semn al democraţiei, nu-i opreşte nimeni, se pot exprima liber. Întrebarea este, de câte ori ies oameni în stradă trebuie să cadă guverne, dacă-şi repară eventuala greşeală, dacă au făcut-o ? Pot merge mai departe sau trebuie să cadă fără să fie în urma procedurii constituţionale de schimbare a unui Guvern, care înseamnă o moţiune de cenzură şi pierderea majorităţii în Parlament ?", a afirmat liderul PMP.
În opinia sa, protestele nu au condus la scindarea populaţiei. "Sunt mulţi pesedişti care, pe atmosfera creată, dezavuează acţiunea Guvernului. Iau consideraţie că putem vorbi şi de o strângere a naţiunii în jurul unui subiect în care li s-a părut că au fost păcăliţi de Guvern.(...) Deci, n-aş fi atât de pesimist că suntem pe calea dezagregării naţiunii şi ruperii ei în două", a spus Băsescu.
El a afirmat, în acelaşi context, că, fără a lua apărarea PSD, modificarea Codurilor penale este necesar să fie făcută, având în vedere numărul mare de articole declarate neconstituţionale de CCR şi obligaţia implementării de către România până în aprilie 2018 a unei Directive europene în domeniu.