Antena 3 CNN Externe Tragedie uriașă în Spania. 50 de morgi mobile au fost aduse în zonele inundate. Cadavrul unui bebeluș a fost găsit într-o mașină

Tragedie uriașă în Spania. 50 de morgi mobile au fost aduse în zonele inundate. Cadavrul unui bebeluș a fost găsit într-o mașină

de Adrian Iclozan    |   

Publicația El Pais publică povestea lui Antonio Tarazona, un bărbat în vârstă de 59 de ani, care a fost martor neputincios la moartea soției și a copilului său, în vârstă de doar trei luni, într-o mașină inundată și luată de torenți.

Tarazona și Lourdes María García, în vârstă de 34 de ani, au plecat cu bebelușul lor din Paiporta spre Valencia, după ce au văzut că inundațiile se înrăutățeau.

Însă pe parcurs au fost ajunși de ape și n-au mai putut să înainteze.

"Mașina a început să plutească. Am reușit să o ancorăm de un indicator. Am ieșit din vehicul, dar Lourdes și copilul au rămas în mașină. Era ancorată, dar curentul a început să tragă mașina în jos. Ultimul lucru pe care l-am văzut a fost cum strigau după ajutor", a declarat Tarazona pentru cotidianul spaniol.

El a adăugat că s-a suit pe un gard și a încercat să ajungă la cei doi, dar nu a reușit.

"A fost imposibil, nu am putut face nimic", a mărturisit acest bărbat. Între timp, apropiați i-au dat dispăruți pe cei trei pe rețelele sociale.

Miercuri noaptea, Garda Civilă i-a confirmat lui Tarazona că au fost găsite trupurile neînsuflețite ale copilului și soției sale. Ambele cadavre se aflau în mașina antrenată de ape.

Cea mai bună prietenă a lui Lourdes, Andreina Molina, a confirmat că alți doi copii ai femeii ucise de ape sunt în siguranță. 

Paiporta, o localitate cu o populație de 25.300 de locuitori, a fost una dintre cele mai afectate zone în urma furtunii Dana, notează El Pais.

Salvatorii au adus 50 de morgi mobile în Valencia

După dezastrul din Spania, unde inundațiile fulgerătoare au ucis cel puțin 95 de oameni, au apărut suspiciuni legate de felul în care a funcționat sistemul de alerte meteo.

Presa europeană și internațională publică mărturiile unor localnici din zonele sinistrate, care afirmă că unele dintre victime ar fi putut fi salvate dacă ar fi fost atenționate din timp asupra fenomenelor meteo periculoase, scrie The Guardian.

Între timp, autoritățile încearcă să limiteze proporțiile tragediei, în condițiile în care aceasta se anunță cea mai mare prin care trece Spania din 1973 încoace, adaugă sursa citată.

Margarita Robles, ministrul spaniol al Apărării, a anunțat că o unitate militară specializată în operațiuni de salvare începe, de joi, să opereze în zonele cele mai afectate. Militarii vor căuta prin noroiul adus de ape și printre ruinele clădirilor cu ajutorul câinilor de urmă.

Robles a fost întrebată dacă este posibil ca numărul victimelor să crească și a răspuns: "Din păcate, nu suntem optimiști". Echipele de salvatori au adus cu ele 50 de morgi mobile.

Mai multe ploi abundente erau prognozate, joi, în regiunea Valencia, cea mai afectată de furtuna Dana, dar și în alte regiuni de pe coasta de nord-est.

Localnicii își caută rudele pe rețelele sociale și dau anunțuri în presă

Unii rezidenți au postat pe rețelele sociale mesaje în care cer informații despre membrii de familie dispăruți în ape.

Leonardo Enrique a declarat pentru RTVE că el și alți membri ai familiei l-au căutat ore întregi pe fiul său în vârstă de 40 de ani, Leonardo Enrique Rivera. Acesta conducea o camionetă de livrări atunci când au început inundațiile fulgerătoare.

Bărbatul a apucat să trimită în mesaj în care preciza că vehiculul său a fost inundat și lovit de un alt vehicul în apropiere de Ribarroja, un oraș industrial din Valencia.

Ce alerte au primit localnicii din zonele afectate

Marți dimineață, agenția meteorologică națională AEMET a lansat o alertă roșie pentru regiunea Valencia. 

Condițiile meteo s-au înrăutățit pe tot parcursul zilei, însă abia seara a fost constituit organismul regional însărcinat cu coordonarea serviciilor de urgență.

După ora 20.00, serviciul de protecție civilă a emis o alertă prin care locuitorii din orașul Valencia erau îndemnați să nu părăsească locuințele.

Pentru mulți era, însă, prea târziu. Cei aflați în mașini s-au văzut blocați pe drumuri și asaltați de torenți.

"Au dat alarma când apa era deja aici. Nu mai era nevoie să-mi spună că vine potopul. Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea", a declarat, nervos, Julian Ormeno, un pensionar de 66 de ani din Sedavi, o suburbie a orașului Valencia.

Hannah Cloke, profesor de hidrologie la Universitatea din Reading, estimează că, dacă autoritățile emit avertismente în prealabil, astfel de tragedii sunt "complet evitabile".

Situația catastrofală din Valencia demonstrează că sistemul de avertizare a eșuat în acest caz, a comentat ea.

Ce este "gota fria" sau "picătura rece"

Bilanțul parțial de aproape 100 de morți, consemnat joi dimineață, amintește de inundațiile catastrofale extinse din Europa, de acum trei ani.

În iulie 2021, apele au ucis 243 de persoane în Germania, Belgia, România, Italia și Austria.

Precipitațiile abundente din această săptămână au fost atribuite unui fenomen cunoscut sub numele de "gota fría" sau "picătura rece".

Acesta apare atunci când aerul rece se deplasează peste apele calde ale Mediteranei. Apare astfel o instabilitate atmosferică iar aerul cald și saturat de vapori de apă de la suprafața mării începe o ascensiune rapidă. Urmarea constă în furtuni și ploi abundente.

Experții spun că încălzirea Mediteranei, care crește evaporarea la suprafața apei, joacă un rol-cheie în intensificarea ploilor torențiale.

Evenimentele din Spania sunt "încă un semnal de alarmă al schimbărilor rapide suferite de clima noastră", arată Hayley Fowler, un profesor de care predă impactul schimbărilor climatice la Universitatea Newcastle din Marea Britanie.

"Infrastructura noastră nu este concepută pentru a face față acestor niveluri de inundații", a avertizat acest specialist, adăugând că temperaturile ridicate ale mării alimentează furtunile care aduc niveluri extreme de precipitații pe arii restrânse.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile