Antena 3 CNN Externe Traficul de marfă prin Kaliningrad ar putea reveni la normal în câteva zile: ”Putin are mult mai multă putere decât noi”

Traficul de marfă prin Kaliningrad ar putea reveni la normal în câteva zile: ”Putin are mult mai multă putere decât noi”

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 20:14 29 Iun 2022 Modificat la 20:14 29 Iun 2022

Comunicațiile comerciale de marfă cu Kaliningrad prin Lituania pot reveni la normal în câteva zile. Oficialii europeni înclină spre un acord de compromis cu Vilnius pentru a dezamorsa conflictul cu Moscova, a informat miercuri Reuters, citând surse.

Sursa a spus că Lituania se teme că Rusia ar putea folosi forța militară pentru a construi un coridor de uscat pe teritoriul său dacă ruta tradițională pentru mărfurile rusești către Kaliningrad - mai întâi prin Belarus și apoi prin Lituania - nu este restabilită.

"Trebuie să înfruntăm adevărul, [președintele rus Vladimir] Putin are mult mai multă putere decât noi. Este în interesul nostru să găsim un compromis", a spus una dintre surse.

Soldații germani sunt staționați în Lituania, iar dacă va exista o escaladare a problemei Kaliningrad, Berlinul ar putea fi atras într-o confruntare împreună cu aliații săi din NATO, scrie agenția. Germania este puternic dependentă de importurile de gaze rusești și va fi vulnerabilă la orice reducere a aprovizionării cu combustibil.

O sursă spune că o soluție de compromis va fi găsită până pe 10 iulie, o altă sursă a spus că ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.

UE poate face compromisuri cu condiția ca mărfurile sancționate să fie utilizate în Kaliningrad și să nu fie exportate prin portul său, precizează Reuters.

Pe 18 iunie, Lituania a oprit trecerea mărfurilor supuse sancțiunilor, care sunt transportate în tranzit pe calea ferată din regiunile Rusiei către regiunea Kaliningrad.

Restricțiile se aplică și în cazul transportului. Ministerul rus de Externe și Kremlinul au declarat că acțiunile lui Vilnius sunt ilegale și contrare acordurilor internaționale. În Lituania și UE, în același timp, asigură că țara nu a introdus nicio restricție unilaterală sau suplimentară, ci doar „aplică în mod constant sancțiunile UE”.

Ulterior, președintele Gitanas Nauseda a spus că Lituania nu va face concesii în rezolvarea problemei tranzitului.

Președinția rusă a reacționat cu vehemență după ce autoritățile din Lituania au blocat tranzitul produselor supuse sancțiunilor între Kaliningrad și Rusia.

"Decizia este fără precedent și încalcă totul. O considerăm ilegală", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Desigur, face parte din blocadă", a adăugat el, menționând că președinția rusă trebuie să analizeze situația "cu atenție".

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole