Antena 3 CNN Actualitate Tradiții și superstiții de Sfântul Dimitrie. Folosirea acestui obiect se spune că aduce primejdii și necazuri

Tradiții și superstiții de Sfântul Dimitrie. Folosirea acestui obiect se spune că aduce primejdii și necazuri

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 09:50 26 Oct 2020 Modificat la 09:50 26 Oct 2020

Potrivit superstițiilor pastorale, sărbătoarea marchează începutul iernii. Pentru a afla cum va fi vremea, păstorii își așează cojocul pe iarbă, în mijlocul oilor, așteptând să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi una bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră. 

În Bucovina, cine seamănă usturoiul după Sânmedru, va avea parte în anul următor numai de pagubă. 

O vreme înnorată de Sfântul Dimitrie, cu vânt și ploaie, prevestește zăpezi grele în iarna care va veni. 

Nu rupeți florile care au rămas neculese în grădini dacă sunt încă neofilite. Frumusețea lor este înspre alinarea sufletelor celor morți.

Se mai spune că, de Sfântul Dimitrie, nu trebuie să folosești pieptenul, pentru că astfel atragi asupra ta primejdii și necazuri.

În Muntenia, Focul lui Sumedru, o tradiție de mii de ani, este interzisă din cauza pandemiei de coronavirus.  

Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sfântul Dumitru pentru a-i merge bine tot anul viitor.

Ce reguli trebuie respectate la pelerinajul de Sfântul Dumitru. Anunţul făcut de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei

Comandamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Guvernului României a luat decizia să permită organizarea pelerinajului de Sfântul Dumitru în Capitală.

Accesul la pelerinajul de Sf. Dumitrie va fi permis doar persoanelor cu reședința în Bucureşti

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhie Române, a făcut precizări despre cum se va desfăşura slujba în contextul pandemiei de COVID-19.

''Acest pelerinaj de anul acesta de la Bucureşti va fi unul aşadar consumat în nişte limite restrictive pe care trebuie să le înţelegem cu toţii, dată fiind starea în care se află acum Municipiul Bucureşti, din punct de vedere epidemiologic. Accesul pelerinilor, accesul credincioşilor din Bucureşti, ceilalţi fiind aşteptaţi atât înainte, cât şi după la această sărbătoare.

Voluntarii bisericii vor împărţi credinicioşilor măşti, soluţii dezinfectante şi apă îmbuteliată

Există deja marcaje pe paviment. Ele indică locurile pe care vor putea sta atâtea persoane cât permite acest generos spaţiu. Accesul la racla cu sfintele moaşte se va face aşadar în deplină ordine. Voluntarii bisericii vor împărţi credincioşilor, celor care doresc să îşi schimbe masca, li se va da o mască nouă, materiale dezinfectante, bineînţeles apă îmbuteliată.

Nu se vor mai oferi în acest an nici ceai, nici cafea, nici alte lucruri care nu pot fi sigilate

Se va ţine aşadar cont cu o maximă rigoare de toate normele igienico-sanitare şi sperăm ca acest eveniment va fi unul exemplar, va fi unul care poate dovedi că în situaţii de criză, în situaţii în care normalitatea este constrânsă, stânjenită de restricţii putem să dovedim că rămânem normali, dar disicplinaţi, atenţi la ceilalţi, pentru că asta face parte oricum din viziunea creştină asupra celorlalţi. Grija faţă de ei este importantă.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole