Antena 3 CNN Actualitate Religie Tradiţii şi obiceiuri la începutul Noului An bisericesc. Superstiţia care alungă ghinionul şi duhurile rele

Tradiţii şi obiceiuri la începutul Noului An bisericesc. Superstiţia care alungă ghinionul şi duhurile rele

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 07:00 01 Sep 2023 Modificat la 07:34 01 Sep 2023

Noul An bisericesc începe pe 1 septembrie 2023 şi se încheie pe data de 31 august 2024. 

De începutul Noului An, creştinii respectă o serie de tradiţii şi obiceiuri pentru a le merge bine în noul an, dar şi pentru a fi feriţi de toate relele.

Indiferent în ce zi a săptămânii cade Noul An bisericesc, de obicei, există o slujbă specială dedicată acestei zile.

De asemenea, sărbătorirea anului bisericesc în prima zi din luna septembrie este moştenită din Legea Veche, potrivit căreia în această zi a început creaţia lumii.

Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea.

Aceştia au decis această dată în amintirea intrării lui Iisus Hristos în mijlocul adunării evreilor, vestind tuturor noul an.

În această zi se pomenește Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul, din Dobrogea, care a alcătuit cronologia creştină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos.

Tradiţii şi obiceiuri la începutul Noului An bisericesc

În tradiția populară se spune că așa cum este vremea la începutul  Noului An bisericesc, așa va fi în tot anul.

Dacă pe 1 septembrie, la începutul Noului An bisericesc plouă, în anul respectiv va fi o primăvară ploioasă. 

Majoritatea superstițiilor sunt legate de vreme, iar asta pentru că bătrânii de la sate țineau cont de aceste lucruri pentru a afla cum va fi vremea în următoarea perioadă.

Totodată, pe 1 septembrie este prăznuirea Sfântului Simeon Stâlpnicul. El și-a petrecut cea mai mare parte a vieții rugându-se pe un stâlp de 18 metri, construit chiar de el, pe arșiță și ploii, hrănindu-se doar cu linte și apa. Se spune că acest sfânt ține pe umerii săi stâlpii pământului, stăpânește vânturile și cutremurele, ajută la prognosticul vremii și sporește rodul toamnei.

Tradiția spune că nu este bine să faci treabă în casă la începutul Noului An bisericesc, pentru că altfel casa ta va fi lovită de vreme foarte rea și fenomene precum trăsnete, tunete și fulgere. 

Potrivit tradiţiei populare, cei care îşi vor îmbrăca hainele pe dos, pe 1 septembrie, la începutul Noului An Bisericesc, vor fi feriţi de ghinion şi de duhurile rele.

Rugăciune de rostit la începutul Noului An bisericesc

Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Izvorul vieții și al nemuririi, Făcătorul a toată făptura văzută și nevăzută, Care ai pus vremile și anii întru a Ta stăpânire și îndreptezi toate cu iconomia Ta cea cerească și întru tot bună, mulțumim Ție pentru îndurările minunate pe care le-ai făcut asupra noastră în toată vremea trecută a vieții noastre și Te rugăm, întru tot Îndurate Doamne: binecuvântează cununa anului ce a sosit cu bunătatea Ta și păzește pe binecredincioșii creștini români de pretutindeni, pe păstorii și învățătorii noștri.

Înmulțește zilele vieții noastre întru sănătate deplină sufletească și trupească și ne dăruiește sporire în toate faptele cele bune. Dăruiește de sus bunătățile Tale întregului Tău popor: sănătate și mântuire și întru toate bună sporire. Sfântă Biserica Ta, țara noastră cu toate orașele și satele, izbăvește-le de toată reaua întâmplare, dăruindu-ne tuturor pace fără tulburare.

Răzvrătirile eresurilor strică-le cu puterea Ta, iar pe noi întărește-ne, Doamne, întru iubirea Cea către Tine și între noi, ca să ne învrednicim cu inimă curată totdeauna a aduce mulțumire Ție, Părintelui Celui fără de început și Unuia Născut Fiului Tău și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, Dumnezeului Celui slăvit întru o Ființă, și a cânta preasfântului Tău nume: Slavă Ție, Dumnezeului și Binefăcătorului nostru, în vecii vecilor! Amin.

Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole