Antena 3 CNN Actualitate Religie Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Daniel, 17 decembrie. Profețiile prorocului din gropile cu lei

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Daniel, 17 decembrie. Profețiile prorocului din gropile cu lei

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 10:00 17 Dec 2023 Modificat la 10:04 17 Dec 2023

Astăzi, Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe Sfântul Proroc Daniel, cel care a fost aruncat de două ori în groapa cu lei pentru ca nu a vrut să se închine idolilor.

Prorocul Daniel era un evreu din familia nobilă din Ierusalim. El a fost luat captiv la Babilon în timpul primei invazii a lui Nebucadnețar în Ierusalim, în jurul anului 605 î.Hr., alături de alți tineri aleși din înaltele familii ale Iudeii. Daniel și prietenii săi, printre care Șadrac, Meșac și Abed-Nego, au fost instruiți în înțelepciunea babiloniană.

Datorită înțelepciunii și abilităților sale, Daniel a fost remarcat în curtea babiloniană. El a devenit sfetnic al regelui Nebucadnețar și a continuat să aibă influență și sub conducerea altor regi babilonieni, precum Belșațar.

Daniel este cunoscut pentru viziunile și prorocirile pe care le-a primit de la Dumnezeu. Una dintre cele mai cunoscute este viziunea statuii în capitolul 2 al cărții sale, care prezicea imperiile care aveau să domine în viitor. Alte viziuni și prorociri au fost înregistrate în capitolele ulterioare ale cărții.

Totodată, a fost și un om de rugăciune și credință puternică. Este renumit pentru rugăciunea sa rostită în ciuda amenințărilor de a fi aruncat în groapa cu lei. Dumnezeu l-a protejat miraculos, iar Daniel a supraviețuit.

Mai mult decât atât, Daniel a trăit mare parte a vieții sale în exilul babilonian, dar a continuat să slujească credinței și Dumnezeului său în ciuda provocărilor și schimbărilor de regim.

Prorocul Daniel este un personaj respectat în tradiția iudaică și creștină, iar Cartea Prorocului Daniel rămâne una dintre cărțile semnificative ale Vechiului Testament, atât din punct de vedere istoric, cât și profetic.

Profețiile prorocului din gropile cu lei

Cartea profetului ­Daniel este cea mai surprinzătoare din Biblie. Aceasta este o parte a Vechiului Testament al Bibliei și face parte din categoria cărților profetice. Cartea Prorocului Daniel este structurată în două părți principale.

Primele șase capitole conțin relatări istorice, inclusiv povestea binecunoscută a lui Daniel în groapa cu lei și a prietenilor săi în cuptorul ars. Ultimele șase capitole conțin viziuni profetice, inclusiv celebrele viziuni ale statuii în capitolul 2 și ale fiarelor din capitolul 7.

De asemenea, cartea conţine mesaje teologice importante, cum ar fi credința puternică în Dumnezeul lui Israel, suveranitatea divină asupra istoriei și încrederea în planul lui Dumnezeu pentru poporul său.

Cartea prorocului Daniel este redactată în trei limbi: ebraică, aramaică și greacă, aceasta pentru că deja din versiunea ebraică cam o jumătate din carte (2, 4-7) era scrisă în aramaica imperială folosită în Imperiul Pers, iar apoi, în versiunea greacă, au fost adăugate unele capitole redactate chiar în greacă.

Refuză să se închine idolilor și este aruncat într-o groapă cu lei, în vremea împăratului Darie, din care va ieși nevătămat. În urma acestei minuni, împăratul Darie a scris la toate popoarele:

„Pacea voastră să se înmulțească. De mine s-a dat această poruncă în tot pământul împărăției mele, că fiecare să se cutremure și să se teamă de Dumnezeul lui Daniil, pentru că Acela este Dumnezeul cel viu, Care este în veci și împărăția Lui nu se va strică și stăpânirea Lui îndelung stăpânește, sprijinește și izbăvește. Apoi face semne și minuni în cer și pe pământ, căci a izbăvit pe Daniel din gurile leilor”. Mai târziu va fi aruncat pentru a doua oară într-o groapă cu lei din cauza credinței în Dumnezeu, dar și de această dată va ieși nevătămat.

Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole