Antena 3 CNN Actualitate Religie Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei. Ce trebuie să faci pentru a-ți visa ursitul

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei. Ce trebuie să faci pentru a-ți visa ursitul

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 15:21 29 Noi 2021 Modificat la 15:21 29 Noi 2021

Seara în care România miroase a ustoroi

Pentru a-i îndepărta pe strigoi, românii care cred în astfel de mituri, mănâncă usturoi și își ung ferestrele, ușile, clanțele ușilor și tot felul de alte obiecte cu usturoi. Astfel, nu le permit spiritelor rele să le intre în case. 

Tot în această noapte, oamenii pun în apă crenguțe din copaci și dacă înfloresc până la Crăciun, înseamnă că vor avea un an bogat. Tot acum se pune grâu în farfurii, tot pentru a află cât de bun va fi anul familiei. 

De asemenea, în unele zone se pun 12 cepe în mici vase. Cele 12 cepe reprezintă lunile anului. Acestea sunt lăsate în vase până la Crăciun, când se află cum va fi vremea anul următor. Cepele stricate arată că lunile respective vor fi ploioase, cele încolțite indică lunile cu bogăție. Se mai spune că dacă în această noapte este senin și cald, iarnă va fi una blândă. În schimb, ne va aștepta o iarnă cu troiene, dacă în această noapte plouă sau ninge. 
  
Se mai spune în popor că fețele își pot vedea ursitul în oglindă dacă se așază în această noapte între două oglinzi ținând o lumânare în mână. 

O altă tradiție des întâlnită de Sfântul Andrei este practicată de tinerele care vor să afle dacă vor avea noroc în dragoste. Cele mai multe dintre ele își pun sub cap 41 de boabe de grâu, iar dacă visează că cineva îi va lua grâul înseamnă că se va mărita. 

Cum să-ţi visezi ursitul de Sfântul Andrei

Fetele de măritat abia așteaptă venirea serii că să-și poată afla ursitul în timp ce femeile se ocupă de protecția casei și a gospodăriei pentru tot anul ce vă urma.

Ca să și reușească aceste lucruri atât fetele cât și femeile trebuie să parcurgă ritualuri tradiționale a căror vechime încă nu a fost stabilita cu exactitate de către specialiștii în folclor și etnologie.

Pentru a ști cine le va fi soț, fetele apelează la celebra turtă din aluat foarte sărat, care după ce este gata de frământat sfârșește coapta pe cărbuni încinși.

Jumătate este mâncată înainte de culcare pentru a face sete, iar cealaltă jumatat pusa în ștergar sub perna până dimineața.

Visul în care un tânăr vine să-i aducă apă de băut tinerei fete, va fi visat numai daca măritișul vă avea loc în perioada ce urmează postului.

Daca viitorul soț refuză să apară în vis cu apa de băut, atunci fata respectivă va trebui să mai aștepte. Pe cât de nerăbdătoare sunt fetele să pună în practică acest obicei, pe atât de ocupate sunt mamele și bunicile lor, cu alte îndeletniciri ce trebuiesc făcute numai în ajun de Sf. Andrei.

Cine a fost Sfântul Apostol Andrei

Sfântul Andrei s-a născut în Betsaida, orăşel pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, fiind fiul lui Iona şi fratele lui Simon-Petru. Înainte de a fi Apostol al Domnului, Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul.

Dar, dacă a auzit, a doua zi după Botezul lui Iisus în Iordan, pe dascălul său Ioan, arătând pe Iisus şi zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29), Sfântul Andrei, lăsându-l pe Ioan, a urmat lui Hristos, zicând fratelui său Petru: „Am găsit pe Mesia, care se tâlcuieşte Hristos” (Ioan 1, 41). Şi astfel, l-a atras şi pe Petru spre urmarea Domnului. Drept aceea, Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul cel întâi chemat.

Din zilele acelea, ca şi ceilalţi Apostoli, Sfântul Andrei a urmat Mântuitorului, însoţindu-L pe drumurile Ţării Sfinte, adăpându-se din izvorul nesecat al dumnezeieştilor descoperiri pe care le aducea Mântuitorul. A fost martor faptelor minunate săvârşite de Domnul, s-a împărtăşit din cuvântul dumnezeiesc, dătător de viaţă, al credinţei celei noi întemeiată de Hristos, şi, mai presus de toate, a văzut Pătimirile Domnului, a plâns moartea Lui pentru noi şi s-a întărit în credinţă, în ziua Învierii.

La rândul ei, Tradiţia Bisericii ne spune că, după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime, Apostolii au tras la sorţi şi au mers în toată lumea, pentru propovăduire. Sinaxarele bizantine amintesc că Apostolul cel întâi chemat a propovăduit în Bitinia şi Pont, precum şi în alte ţinuturi ce se află lângă Marea Neagră, ajungând în Sciţia, la Dunăre, unde a zăbovit propovăduind geto-dacilor, romanilor şi grecilor aflaţi atunci acolo.

Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole