Antena 3 CNN Actualitate Religie Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi. Ce e bine să facă credincioşii pe 14 octombrie

Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi. Ce e bine să facă credincioşii pe 14 octombrie

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 08:00 14 Oct 2023 Modificat la 08:00 14 Oct 2023

În fiecare an, pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte sărbătoarea cu cruce roşie de Sfânta Parascheva de la Iaşi. 

Sfânta Parascheva, cunoscută în tradiţia populară drept "Sfânta Vineri" a trăit pe pământ în prima jumătate a secolului al XI-lea. Aceasta s-a născut la Epivata, Boiados de astăzi, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol. 

A luat viaţă din doi părinţi credincioşi, din neam bun, care au ales să o crească pe Sfânta Parascheva cu frică de Dumnezeu, în post, rugăciune şi milostenie. 

Cuvioasa şi-a petrecut adolescenţa în casa părintească, sub protecţia părinţilor. Potrivit scrierilor, pe când aceasta avea doar 10 ani "fiind într-o bi­serică a Precistei” a auzit citindu-se, la Sfân­ta Li­turghie, cuvântul Evangheliei: „Ori­ci­ne vo­ieș­te să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” (Mar­cu 8, 34).

Citeşte şi: Calendar ortodox 14 octombrie 2023. Sărbătoare cu cruce roşie de Sfânta Cuvioasă Parascheva

Chemarea lui Iisus Hristos a sădit în inima ei dorul de desăvârșire, încât și-a îm­păr­țit toate hainele săracilor. Același lucru l-a fă­cut și în alte împrejurări, fără să țină seama de mustrările părinților: "Să lași pustia și la mo­șia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi. Ce e bine să facă credincioşii pe 14 octombrie

De sărbătoarea cu cruce roşie Sfânta Cuvioasă Parascheva, femeile nu trebuie să facă treburi gospodăreşti. Acestora li se interzice să calce haine. Se spune că cele care nu vor ţine cont de aceste lucruri vor avea mari dureri de cap şi de ochi.

În cazul femeilor însărcinate, de sărbătoarea Sfânta Cuvioasă Parascheva, trebuie să împartă haine copiilor săraci. Potrivit tradiţiei folclorice, Sfânta Cuvioasă Parascheva va ocroti viitoarele mame. Cine nu va face asta, se va alege cu negi pe mâini.

Nici bărbaţii nu au voie să muncească de Sfânta Cuvioasă Parascheva, pe 14 octombrie. În cazul în care vor muncii, casa lor va fi lovită de fulgere.

Calendar ortodox 14 octombrie 2023. Rugăciune puternică, făcătoare de minuni de Sfânta Parascheva

"Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin!"

Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole