Românii care au nevoie de un credit sunt sfătuiţi să se gândeasca foarte bine înainte de a aplica pentru acesta. Sumele pe care le vor returna diferă în funcţie de dobânda pe care o aleg, fixă sau variabilă. Analiştii susţin însă că ratele fixe nu sunt întotdeauna cea mai avantajoasă variantă, dar îi pot salva pe împrumutaţi de oscilaţiile din sistemul bancar.
În momentul de faţă, în România, peste 50% din totalul creditelor acordate sunt cu dobândă fixă. Este un lucru confirmat şi de guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, care spune că, pe viitor, trebuie să ne aşteptăm la un adevărat fenomen în acest sens. De altfel, şi băncile au tot mai multe astfel de produse în portofolii.
Cele mai mari bănci şi-au adaptat, deja, ofertele după criteriile clienţilor. Analiştii au câteva recomandări pentru românii care vor un credit, dar nu ştiu ce să aleagă.
Dacă mergi doar pe varianta cu dobândă fixă pe toată durata creditului va fi destul de ridicată. Fixă, dar ridicată. Dacă mergi doar pe variabilă, atunci va fluctua foarte mult. Cel mai înţelept este să mergi pe dobândă fixă pentru trei, cinci ani, după care să continui cu dobândă variabilă.
De asemenea, specialiştii recomandă împrumuturile luate pe termen lung, pentru că îi pot feri pe clienţi de fluctuaţiile pieţei. În prezent, IRCC, noul indice după care se calculează creditele în lei, este la nivelul de 2,36%, iar Robor la trei luni a ajuns la 3,25%.