Anunțul vine după ce cotidianul francez Le Monde a publicat, joi, un material în care se arată că TotalEnergies gestionează, împreună cu partenerul său rus, Novatek, un zăcământ de condensat de gaz, care este transformat în kerosen pentru avioanele de luptă ce bombardează Ucraina.
Terneftegaz, compania responsabilă, este deținută în proporție de 49% de TotalEnergies.
Pachetul majoritar de 51% este deținut de Novatek.
TotalEnergies replicat relatării din Le Monde cu o declarație publicată vineri.
Potrivit declarației, kerosenul rezultat în urma procesării condensatului de gaz ar fi exportat exclusiv în afara Rusiei, neavând certificarea pentru a fi vândut în interiorul țării.
Grupul francez își vinde participația către partenerul rus după dezvăluirile din presă
"TotalEnergies nu produce combustibil de avion pentru armata rusă", se spune în document.
Grupul francez mai arată că, în contextul dat, a decis să-și vândă către Novatek deținerea sa de 49% din zăcământul de gaz rusesc Termokarstovoye.
În paralel, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut, vineri, companiei TotalEnergies să se retragă din Rusia.
Kuleba a postat pe Twitter că țara sa este recunoscătoare președintelui francez Emmanuel Macron și poporului francez pentru sprijinirea Ucrainei, dar, în actualul context, este "o rușine pentru Franța atunci când companiile franceze ajută la uciderea ucrainenilor și la distrugerea orașelor țării".
"TotalEnergies, retrageți-vă din Rusia!", a concluzionat ministrul ucrainean.
La începutul acestui an, TotalEnergies a anunțat că va înceta să mai cumpere petrol și produse petroliere rusești până cel târziu la sfârșitul lui 2022.
TotalEnergies a preluat 12% din exporturile ruse către UE în 2021
Compania a precizat însă că va continua să cumpere gaze naturale din Rusia.
"Spre deosebire de furnizarea de petrol, capacitățile logistice ale Europei în materie de gaze sunt dificil de realizat în absența gazului rusesc în următorii doi-trei ani, fără a afecta aprovizionarea cu energie a continentului", menționa grupul francez în susținerea deciziei sale.
TotalEnergies a încheiat contracte care au reprezentat 12% din exporturile de motorină ale Rusiei către Uniunea Europeană în 2021, potrivit comunicatului.
Grupul a reiterat că nu operează zăcăminte de petrol sau de gaze și nici fabrici de gaze naturale lichefiate în Rusia și că se îndreaptă către o suspendare treptată a activităților sale în această țară.