Tinerii români au ajuns să ceară ajutor specializat de la psihiatru pentru că nu mai suportă să stea blocaţi ore în şir în trafic. Este doar unul dintre motivele care pot duce la cazuri severe de depresie, iar specialiştii atrag atenţia că de la primele semne trebuie mers la medic. De altfel, despresia este deja declarată boala secolului chiar de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Doar unul din zece români decide să meargă la medic dacă suferă de depresie. Asta cu toate că statisticile neoficiale arată că boala a atins cote alarmante în România. Specialiştii atrag atenţia că inclusiv cardul de sănătate este un motiv pentru care unii pacienţi, aflaţi în funcţii de conducere, preferă să nu-şi ia reţete compensate pentru tulburări de comportament de teamă ca informaţia să nu ajungă la urechile angajatorilor.
Nu doar locul de muncă reprezintă un motiv de stres. Fobiile şi chiar situaţiile neplăcute din trafic pot fi factori declanşatori ai depresiei.
„Începând de la 25 de ani, practic oamenii maturi, între 25 și 35 de ani, 40 de ani, apelează, pentru că au într-adevăr probleme cu viața strasantă, cu fobiile, sunt multe probleme, insomniile”, spune dr. univ. Roxana Chiriță, director medical Institutul de Psihiatrie Socola.
Pe de altă parte, în România avem doar 6,7 psihiatri la mia de locuitori deşi media la nivel european este de 11. Asta în condiţiile în care depresia a devenit principala cauză de îmbolnăvire şi dizabilitate la nivel mondial, aşa cum a atras atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
„Fiecare om a suferit un episod de depresie, evenimentele neplăcute sunt inevitabile”, a spune Ovidiu Gabriel Oprișan, manager Institutul de Psihiatrie Socola.
Specialiştii susţin că riscurile apariţiei depresiei pot fi eliminate. Sportul, expunerea la soare sau o zi de pauză pot face minuni, în opinia experţilor. De asemenea, somnul odihnitor, meditaţia, întâlnirile cu prietenii şi o dietă echilibrată pot reduce riscul de a face depresie.