Antena 3 CNN Economic Tot mai mulți români își fac credite de nevoi personale, dar nu pentru a-și cumpăra case. Avertismentul guvernatorului BNR

Tot mai mulți români își fac credite de nevoi personale, dar nu pentru a-și cumpăra case. Avertismentul guvernatorului BNR

de Andreea Ştefan    |   

Este o creştere periculoasă a apetitului românilor pentru creditele de nevoi personale, în timp ce criza bate la uşă. La început de vară, a explodat numărul accesărilor, potrivit datelor BNR. Analiştii atrag atenţia românilor să nu se împrumute pentru vacanţe exotice sau dacă nu au venituri stabile. Un avertisment a venit şi de la guvernatorul Băncii Naţionale. Valoarea creditelor a depăşit-o pe cea a economiilor, şi ar putea duce şi la creşterea inflaţiei.

În fiecare lună, zeci de mii de români merg la bancă pentru a-şi face credite de nevoi personale. Numărul acestora a explodat, ajungând la 72.000 în luna iunie. Românii au fost încântaţi de scăderea uşoară a dobânzilor şi de ofertele promoţionale ale băncilor. Însă analiştii atrag atenţia că îndatorarea pentru o perioadă îndelungată, în plină instabilitate economică, ar putea pune probleme multora.

„În momentul în care există nevoia de achiziție, dar ea nu poate fi satisfăcută, achiziția de imobile, toată această energie se duce către zona consumului mărunt. Dacă nu ne putem împrumuta să cumpărăm o casă, pentru că deja casa a devenit prea scumpă și venitul nu ne ajută, atunci ne vom împrumuta sa să ne facem o vacanță, să ne cumpărăm o mașină”, explică Doru Iliescu, broker de credite.

„Înmulțirea creditelor de consum are legătură, în primul rând, cu provocările financiare prin care trec mulți dintre români. Nevoia i-a îndemnat pe mulți să ia credite de nevoie personale, din dorința de a-și cumpăra lucruri noi, de la telefoane, la electrocasnice, mașini și haine de firmă. În opinia mea, sunt prea puțini cei care s-au împrumutat la bancă ca să meargă în vacanță, în condițiile în care dobânzile sunt în continuare foarte mari”, a spus Adrian Negrescu, analist economic.

Creditele de nevoi personale sunt reglementate de BNR pe o perioadă maximă de cinci ani.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile