Decesul cuiva drag este o tragedie fără margini, răvășitoare, greu de acceptat și de suportat.
Dar, oricâtă durere ar provoca, moartea face parte din viața noastră și nimeni nu poate fi readus la viață. Este crudul adevăr. Dacă decesul se produce în Germania, află că există servicii de repatrieri decedați pe care le oferă firme românești specializate.
Trupul neînsuflețit va fi preluat cu toate formalitățile legale de acolo, adus în siguranță în România și înmormântat aici, după tradiții: fiindcă ai tot dreptul să îți plângi persoana dragă, care a fost și nu mai este. De repatriere să se ocupe altcineva!
Mii de români mor anual în străinătate
La o diasporă atât de voluminoasă (de ordinul milioanelor de români), cele câteva mii care încetează din viață în fiecare an se încadrează în statisticile obișnuite. Dacă ai rude, prieteni, colegi în Germania la lucru, la tratament, în concediu, în vizită sau în orice alt context și, Doamne ferește!, acestea mor într-un accident, într-un atentat, răpuși de o boală sau pur și simplu de bătrânețe, ce se întâmplă cu trupurile lor?
Trupul neînsuflețit nu va pleca imediat spre România. Ne lămurește o companie care se ocupă de repatriere decedați: documentele necesare repatrierii din Germania se obțin de la autoritățile locale ale localității unde a survenit decesul.
I se emite certificat local, certificat internațional și un document numit pașaport mortuar.
Sicriul este unul special – din metal - și se pune într-un altul de lemn. Iată un lucru particular pentru Germania și poate de negăsit în alte țări din Uniunea Europeană. Dacă îți moare un cunoscut și în altă țară, demersurile administrative sunt parțial similare. Există însă și diferențe specifice care țin, de regulă, de instituțiile abilitate să elibereze documentele necesare și de procedură.
Întorcându-ne la decesul survenit pe tărâm nemțesc: în cazul în care moartea este considerată suspectă, o echipă locală de medicină legală trebuie să stabilească condițiile în care s-a produs decesul, fapt care poate amâna momentul aducerii trupului în România, pentru a fi înhumat.
Desigur, acest lucru se întâmplă cu zeci de români cărora în fiecare an li se sfârșește viața. Este greu, fiindcă toate costurile le depășesc binișor pe cele ale unei simple înmormântări, cu tot cu formalități legale, în cazul decesului survenit în țară. Și nu este vorba numai de cost, ci și de acele zile în care continui să ai grija persoanei aflate într-o țară străină, acum decedată – iar aducerea acesteia înapoi acasă este o responsabilitate a celor din România.
Repatriere decedați din Germania preț
La cât se ridică totalul costurilor cu repatrierea decedatului din Germania, dacă transportul se face pe cale terestră sau aeriană? Poți fi sigur că, dacă apelezi la serviciile companiei specializate Omega Repatriere Decedați, vei plăti exact cât este necesar și nimic mai mult. Ți se va spune o sumă cu tot cu TVA, justificată în detaliu și fără imputarea unor costuri ulterioare sau ascunse.
Sunt cheltuieli cu birocrația specifică, cu sicriul în care se pune cadavrul pentru a fi transportat, cu transportul propriu-zis, cu demersurile după repatriere (actele se întocmesc și local, în țară, în localitatea unde va fi îngropat) și cu valoarea serviciilor de repatriere prestate de operatorul funerar.
Totul este gândit pentru a ajuta. Persoana română care tocmai ce a trecut de partea celor morți poate fi înmormântată sau incinerată și acolo, însă cine să se ducă tocmai acolo pentru a aprinde o lumânare, pentru a deplânge persoana care a părăsit lumea?
În plus, poți să treci mai ușor peste trista veste, lăsând o mare bătaie de cap pe seama unor profesioniști care se ocupă zi de zi cu repatrieri ale decedaților români din străinătate.