Antena 3 CNN Life Tot ce trebuie să știi despre RCA. Sfaturi utile

Tot ce trebuie să știi despre RCA. Sfaturi utile

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este un element esențial pentru toți proprietarii de autovehicule. Dacă abia ți-ai luat carnetul și ți-ai și cumpărat mașina visurilor, este necesar să te pui la punct cu toate documentele de care ai nevoie.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

RCA îți oferă protecție financiară, dacă este necesar să plătești daunele, în urma unui accident rutier în care ești considerat vinovat. Ți-am pregătit aici tot ce este nevoie să știi despre acest tip de asigurare.

Ce este RCA

Este o asigurare obligatorie pe care trebuie să o faci când ai un autovehicul înmatriculat pe numele tău. Din momentul în care devii proprietar de mașină, această poliță de asigurare RCA va fi necesară celui păgubit, în cazul în care vei avea un accident din cauza ta. Este un tip de asigurare obligatorie atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice care dețin o mașină înmatriculată pe teritoriul țării noastre. RCA este necesară și pentru cei care conduc în România un autoturism înmatriculat în străinătate, dar care nu este asigurat și în țara din care provine.

De ce ai nevoie de RCA

Conform legislației din România, orice vehicul care circulă pe drumurile publice din țara noastră are nevoie de acest tip de asigurare valabilă. Așadar, verifică termenul de expirare al asigurării, atunci când pleci la drum, și pune-ți un reminder să o reînnoiești la timp, ca să eviți eventualele neplăceri care pot apărea.

Ce acoperă RCA și cum o alegi

Asigurarea RCA acoperă daunele materiale sau corporale pe care le provoci altor persoane, în urma unui accident auto. Suma maximă acoperită este stabilită prin lege, iar valoarea poate varia în funcție de gravitatea accidentului.

Aceasta este garanția celui vătămat în accident că va putea fi despăgubit. Chiar dacă, aparent, nu te privește în mod direct, este important să cauți o ofertă bună, la o companie cu renume, și să alegi ce crezi că ți se potrivește. Dacă nu reușești să te descurci singur, poți opta pentru consultanță, iar un broker specializat îți va găsi ce ai nevoie.

Cum se stabilește prețul pentru RCA

Prețul unei astfel de asigurări depinde de tipul vehiculului pe care îl ai - autoturism sau motocicletă, de capacitatea cilindrică a motorului, de vârsta conducătorului auto, dar și de istoricul accidentelor tale, precum și de zona în care locuiești. Mai contează și starea civilă, dar și dacă mașina o ai pe firmă sau persoană fizică.

Care este procedura prin care se intră în posesia RCA

Acest lucru este stabilit în funcție de seriozitatea accidentului. Dacă acesta a fost între două mașini și nu există victime, ci doar pagube materiale ușoare, prezența poliției nu este necesară. Conducătorii auto completează formulare ce se depun la compania de asigurări, care va emite documentele necesare pentru reparațiile mașinilor.

Ce faci dacă nu ai RCA

Conform legislației românești, lipsa acestei polițe de asigurare este o contravenție și vei fi sancționat conform articolului 64 din Legea 136/1995 cu toate adăugările și modificările ulterioare și vei primi amendă între 1000 și 2000 de lei. În plus, vei primi și sancțiunile:

  • reținerea plăcuțelor de înmatriculare;
  • reținerea certificatului de înmatriculare;
  • dacă polița ta RCA este expirată de mai mult de 90 de zile, se poate să îți fie suspendată înmatricularea;
  • mașina ta ar putea fi radiată din circulație, dacă nu dovedești că ai o asigurare RCA validă, în termen de 30 de zile.

 

Responsabilitățile de acest gen vin odată cu momentul în care devii proprietar de autoturism și conducător auto. Pe lângă grija pe care va fi necesar să o ai față de mașina ta și de documentele necesare, din acest moment, vei fi responsabil nu doar pentru integritatea ta la volan, dar și pentru a celor pe care îi iei pasageri la tine în mașină.

Subiecte în articol: advertorial
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un val de căldură cuprinde România. ANM a emis avertizare cod galben