Antena 3 CNN Actualitate Tot ce trebuie să știi despre panouri fotovoltaice. De la costuri la mod de funcționare

Tot ce trebuie să știi despre panouri fotovoltaice. De la costuri la mod de funcționare

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:02 14 Dec 2022 Modificat la 16:38 14 Dec 2022

Este vorba despre energia regenerabilă. Sigur că numărul persoanelor care optează pentru captarea energiei solare ar putea fi mult mai mare dacă am avea o educație corectă în acest sens.

Partea bună e că, de la an la an, numărul celor care aleg să-și instaleze panouri fotovoltaice este mai mare. Lucru care ne face să sperăm la un viitor mai bun. Dacă și tu îți dorești să treci pe energie verde, atunci citește acest articol până la final.

O să-ți povestim, pe scurt, tot ce trebuie să știi despre panourile fotovoltaice – de la costuri, până la modul de funcționare.

Sistemul fotovoltaic și componentele sale

Așa cum probabil ți-ai dat seama, un sistem fotovoltaic este alcătuit din mai multe panouri fotovoltaice. Acestea din urmă pot fi policristaline sau monocristaline. Un alt element de bază este invertorul – cu rolul de a transforma energia captată din curent electric continuu în curent electric alternativ.

De altfel, sistemul de prindere este un element esențial pentru întregul sistem. Trebuie să i se acorde o atenție specială, tocmai pentru a nu reprezenta un pericol pentru cei care trec pe lângă casa ta.

Panourile fotovoltaice potrivite pentru nevoile tale

Atunci când alegi panourile fotovoltaice, trebuie să iei în calcul care este structura acoperișului casei tale, dar și care sunt condițiile climatice din zonă. De obicei, cei care nu beneficiază de un acoperiș cu suprafață mare, optează pentru panourile monocristaline. De altfel, cele policristaline sunt o alegere potrivită pentru cei cu buget redus, dar și pentru cei care au o casă cu acoperiș mare.

Costuri și economii

Înainte de a calcula costurile unei astfel de achiziții, ar trebui să ai în vedere suprafața acoperișului și, implicit, de câte panouri vei avea nevoie pentru a obține curent electric pentru fiecare consumator din casa.

Apoi, ar trebui să ai în vedere consumabilele. Cât consumă acestea în fiecare zi? Pe piață există deja o gamă diversificată de oferte, ceea ce înseamnă că prețurile pot varia în funcție de furnizor, dar și de tipul și dimensiunile acoperișului.

Poți lua în calcul că un sistem complet poate ajunge până la 1600 euro/kW instalat. Pe de altă parte, statul român le oferă sprijin financiar celor care vor să facă acest pas. Sigur că nu vorbim despre o sumă care să-ți acopere toată investiția, dar poți avea în vedere și faptul că poți reduce ceva din bugetul alocat.

Așadar, dorința de a deveni independent din punct de vedere energetic trebuie analizată cu atenție, pornind de la avantajele panourilor fotovoltaice (sustenabilitate, costuri, întreținere, fiabilitate și independență energetică). Asigură-te că știi foarte bine cât consumă casa ta pe timp de vară, dar și pe timp de iarnă, și care sunt nevoile familiei tale.

Etichete: advertorial
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole